kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
EURO'NUN PATRONU TRICHET.... Merkez Bankası'nın 75'inci kuruluş yıldönümü etkinliklerine Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet konuşmacı olarak katıldı.

Son 5 yılda 100 milyar dolar Türkiye'ye geldi

Türkiye'ye 2002 yılından bu yana 100 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi olduğunu kaydeden Trichet, "Gelişmekte olan piyasaların önemi gittikçe artıyor. Dünya nüfusunun yarısı bu ülkelerde. Bu ekonomilerin büyük kısmında şehirleşme söz konusu. Dünyadaki 10 büyük şehirden 7'si gelişmekte olan ülkelerde. Dünya GSMH'sinin yüzde 40'ını alıyorlar. Son beş yılda yüzde 7 büyüme sağlandı. Türkiye de benzer durumda" değerlendirmesini yaptı. Asya ülkelerinde büyüme oranının yüzde 8'e ulaştığına dikkat çeken Trichet, "Geçen yıl büyümenin yarıdan fazlası bu ülkelerde gerçekleşti. Gelişmekte olan ülkeler dünyası GSMH'sini yüzde 30 oranında arttırdı" dedi.

IMF'NİN YAPISI DEĞİŞİYOR
Trichet, konuşmasının ardından soruları yanıtladı. IMF'nin iş yönetişim yapısının değişmeye başladığını belirten Trichet, ülke ekonomilerinin eş değer dağılımının sağlanması için çalışıldığını söyledi. Trichet, Avrupa Merkez Bankası'nın henüz 9 yaşında olduğunu, Türkiye Merkez Bankası gibi 75'inci yılını kutlarken dünya ekonomisinin neye benzeyeceğini tahmin edemediğini kaydetti.