kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Taşımacılıkta dev oldu otomobille vites büyüttü

28.05.2007
Türkiye'nin taşımacılık devi Arkas, otomotiv sektörüne yatırım kararı aldı. 50 milyon dolarlık yatırımla 6 markanın bayisi oldu 2010 yılına kadar bayi sayısını 20'ye çıkarmayı planlayan Arkas, 25 bin adetlik satış hedefliyor..
Türkiye'nin taşımacılık devi Arkas, otomotiv sektörüne yatırım yapma kararı aldı. İstanbul Malport limanını işleten, 20'nin üstünde gemi, 400'ün üstünde TIR'ı bulunan ve yılda 1 milyar dolarlık ciroya sahip olan Arkas, şimdi de otomotiv sektöründe büyümeyi hedefliyor. İlk aşamada Ford, Renault Trucks, Opel, Volvo, Peugeot, Citroen ile sözleşme imzalayan Arkas, İstanbul, İzmir ve Bursa'da 6 adet yetkili satıcı açtı. Bayi sayısını yıl sonuna kadar 13'e çıkarmayı hedefleyen Arkas'ın 2010 hedefi ise toplamda 20 bayiye ulaşmak. İlk etapta 50 milyon dolarlık yatırım planladıklarını söyleyen Arkas Otomotiv Grubu Başkanı Erkut Kızılırmak, 2010 yılında 25 bin adetlik toplam satış hedeflediklerini kaydetti. Kızılırmak, Arkas Grubu'nun hedeflediği pazar payının ise yüzde 2.5 olduğunun altını çizdi. Kızılırmak, Arkas Grubu'nun otomotiv sektörüne yatırım yapma kararını şöyle anlattı: "Arkas, bugün Türkiye'nin en büyük taşımacılık şirketi. 4 bin kişinin üstünde çalışanı var. 37 şirketimiz, 20'nin üstünde gemi, 400'ün üstünde TIR'ımız var. Malport İstanbul limanını işletiyoruz. Aynı zamanda İzmir limanı ihalesine, Mersin ve İskenderun ihalelerine katıldık. Fakat bir yol ayrımındaydık. Taşımacılıktan başka bir sektöre girmemiz lazım diye düşünüyorduk. Çünkü taşımacılıkta artık en üst noktaya gelmiştik. Oturup hangi sektöre girebileceğimize baktık. Türkiye'nin otomobilde büyüyeceğine inandığımız için biz de otomotiv sektörünü seçtik."

SATIŞLARI YÜZDE 103 ARTTI
Türkiye'nin otomobilde büyüyeceğine inandığı nı vurgulayan Kızılırmak "Yedi otomobil fabrikamız var. Otomotiv sektöründe herhangi bir ülke değiliz. Ayrıca Arkas, otomotiv sektörüne de çok uzak değil. Kendi TIR'larımızın ihtiyacını karşılayan bir Renault Trucks, İstanbul Maslak'ta ise bir Opel bayimiz var. Aynı zamanda İzmir'deki Volvo'nun çoğunluk hissesini alarak, bir başka binaya taşıdık" şeklinde konuştu. Otomotiv sektörünün geleceğinde bayi ve satış organizasyonlarının büyük rol oynacağını ifade eden Kızılırmak, "Tüketici için sadece temsil edilen marka değil, bayi ve satış örgütü de önemli" dedi. Otomotiv Grubu Başkanlığı kurulduğundan bu yana hızla büyüme kaydettiklerini anlatan Kızılırmak, ocak ayında 106 kişi olan çalışan sayısının 2007 sonunda 400'ü bulacağını kaydetti. Arkas'ın satış performansının da gayet başarılı olduğunu belirten Kızılırmak, "Pazar yılın ilk üç ayında yüzde 33 daraldı. Fakat satışlarımız yüzde 103 arttı. Tabii bu her zaman bu hızla devam etmeyebilir. Hedefimiz, başarı grafiğimizi devam ettirmek" dedi.