kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sigortalılara anlaşmalı hastanede sünnet imkanı

15 Haziran'da yürürlüğe girecek Sağlık Uygulama Tebliği ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensupları, sözleşmeli hastanelere sevksiz başvurabilecek. Devlet sünnet giderini de ödeyecek..
Emekli Sandığı, SSK ve Bağ- Kur'lular bundan böyle sağlık işlemleri için ortak uygulamadan faydalanacak. Mevcut uygulamada Emekli Sandığı mensupları üniversite hastanelerine doğrudan müracaat edebilirken, SSK'lılar devlet hastanelerinden sevk alarak gidebiliyordu. Yeni uygulamayla sigortalılar üniversite hastaneleri dahil, sözleşmeli tüm sağlık kuruluşlarına doğrudan başvurabilecek. Getirilen yenilikle ayrıca, tansiyon, şeker gibi uzun süre ilaç kullanılmasını gerektiren hastalıklarda, rapor ve reçete sadece bir kez düzenlenerek, her seferinde reçete yazdırmadan 2 yıl boyunca hastalar doğrudan eczaneye giderek üçer aylık miktarlarda ilaçlar alınabilecek. Koruyucu sağlık hizmeti amacıyla yapılan yeni düzenleme ile sözleşmeli sağlık tesislerinde yapılan sünnet giderleri sağlık kurulu raporuna gerek olmaksızın ödenecek. Mevcut uygulamada, bedelleri sağlık kurulu raporu ile tıbbi gerekliliği belgelenmesi halinde ödeniyordu.

STANDART BİRLİĞİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, sosyal güvenlik kurumları ve sosyal güvenlik alanındaki uygulamalarla ilgili bilgi verdi. Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) konferans salonunda düzenlediği basın toplantısında, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan ve 15 Haziran'da yürürlüğe girecek SGK Sağlık Uygulama Tebliği ile getirilen yenilikleri anlattı. SGK'nın, yıllardır Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bir uygulamayı üstlendiğini belirten Başesgioğlu, kurumun ilk kez böyle bir tebliğ hazırladığını ifade etti. Norm ve standart birliği sağlamak amacıyla gerçekleştirilmek istenen ve bazı maddeleri Anayasa Mahkemesince iptal edilen Sosyal Güvenlik Reformu'nun yürürlük tarihinin 2008 yılına ertelendiğini anımsatan Başesgioğlu, yasal düzenlemeye gerek olmayan kimi hususları yayımlanan tebliğde hayata geçirmeyi amaçladıklarını söyledi.

RAPORLU İLAÇ TEMİNİ
Uygulamayla raporlu ilaçların reçetesiz temini kolaylaştırılacak. sağlık tesislerindeki gereksiz hasta yoğunluğunun azaltılması, kronik hastalıklarda sadece reçete yazılması için sağlık tesislerine ödenmesi gereken başvuru başına ücretlerde tasarruf yapılması amaçlanıyor. Bu tasarruf miktarının yıllık 500-700 milyon YTL'ye ulaşacağı öngörülüyor. Şu andaki uygulamada, hastalar raporda belirtildiği halde ilaçlarını 3 ayda bir sağlık tesisine giderek reçete yazdırmak sureti ile eczanelerden alabiliyor. Ayrıca SSK ve Bağ-Kur kapsamında bulunan hastaların muayene katılım payı gelir ve aylık alanların gelir ve aylıklarından, diğer kişilerden ise eczanelerden tahsil edilecek. Uygulamada, SSK kapsamında olanlar eczanelerde kendileri ödeme yapıyor. Bağ-kur kapsamında olanlar ise sağlık tesislerinde sıraya girerek muayene katılım payı ücretini ödüyor. İlaç katılım payı SSK kapsamında bulunan hastalardan da gelir ve aylık alanların gelir ve aylıklarından, diğer kişilerden ise eczanelerden tahsil edilecek. Söz konusu bedeller halen SSK kapsamında olanlar için eczanelerden tahsil ediliyor.