kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Jordi Savall

Klasik müzik maratonu başlıyor

Mine GÜLTEKİN
İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın düzenlediği Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, bu akşam yapılacak 35. Yıl Açılış Konseri ile bir ay sürecek maratonuna başlıyor. "Sonuna kadar müzik" sloganıyla yola çıkan müzik festivali, klasik müzik severlere unutulmaz konserler yaşatacak..
Müjdesini geçen ay verdiğimiz Türkiye'nin en eski ve en geniş kapsamlı festivali Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, bu akşam başlıyor. Festival kapsamında 30 Haziran'a kadar İstanbul'un çeşitli mekânlarında 23 ayrı konser ve bir dans gösterisi düzenlenecek. Heyecan yaratan bir listeyle karşımıza çıkan festival, 1973'ten bu yana pek çok ünlü ismi Türkiye'deki müzikseverlerle buluşturdu. BBC Senfoni, New York Flarmoni gibi büyük orkestralar ve Cecilia Bartoli, Kiri Te Kanawa, Aldo Ciccolini gibi dünyaca ünlü solistler ile Bolşoy Balesi, Monte Carlo Balesi ve Hollanda Dans Tiyatrosu gibi ünlü toplulukları ağırladı.

BİLETLER TÜKENMEK ÜZERE
Festivalin bu yılki iddialı listesi ise klasik müzik sevenleri çok sevindirmiş olacak ki, pek çok konserin bileti neredeyse tükenmek üzere. Özellikle, en büyük divalardan biri olarak nitelenen Angela Gheorghiu ve Bulgar Kilisesi'ndeki German Brass konserine çok az sayıda bilet kaldığı duyumlarımız arasında. Kraliyet Orkestrası konserlerine de yer bulma sıkıntısı yaşanıyor. Çünkü özellikle orkestranın, dünyaca ünlü Mozart yorumcusu piyanist Mitsuko Uchida'lı konseri klasik müzik tutkunlarından büyük ilgi görüyor. Daha önce de bahsettiğimiz Dünyanın Tüm Sabahları başlıklı, aynı adlı filmin soundtrack parçalarından oluşan Jordi Savall konseri ise büyük merak uyandırıyor. Çünkü bu soundtrack albüm tüm dünyada o kadar çok beğenildi ki eleştirmenler, müziklerin filmin bile önüne geçtiği görüşünde. Ayrıca bu festivalde bir detaya daha dikkat çekmek gerekiyor. Daha önceki yıllarda İKSV, Türkiyeli müzisyenlere daha az yer vermesi nedeniyle olumsuz eleştiriliyordu. Bu yıl bu talep gözlerden kaçmamış ve Türkiye'den de büyük müzisyenlere yer verilmiş. 'Doğumunun 100. yılında Adnan Saygun' başlıklı konserde Gülsin Onay ve Özcan Ulucan; Ahmet Adnan Saygun'un yapıtlarını seslendirecek. Türkiye'nin yüz akı, ödüllü devlet sanatçısı İdil Biret'in ve ünlü piyano ikilisi Ferzan&Ferhan Önder'in de festivalde yer aldığını ekleyelim.
Haberin fotoğrafları