kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABD Savunma Bakanı Robert W. Gates

ABD Savunma Bakanı: 50 yıl daha Irak'tayız

Irak'tan 2008'de çekileceği söylenen ABD, Güney Kore'dekine benzer bir plan uygulayacak... Buna göre, çekilme tarihi 2057... Olası bir savaş halinde de Irak ordusuna ABD komuta edecek..
ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin kararı ile Irak'a 2003 yılında giren Amerikan askerleri ülkede 50 yıl daha kalmayı planlıyor. 2008 yılında askerlerini Irak'tan aşamalı olarak çekmeye başlayacağı sanılan Amerika'nın Savunma Bakanı Robert Gates ülkesinin Irak'ta aynı Güney Kore'de olduğu gibi uzun süre kalmayı planladığını söyledi.

UZUN DÖNEMLİ PLAN'
Amerikan ordusunun Hawaii'nin başkenti Honolulu'daki Pasifik Bölge Komutanlığı'nı ziyaret eden Gates, Irak'taki ABD stratejisine eylülde karar verileceğini, ancak bu ülkedeki Amerikan varlığının uzun dönemli olacağını düşündüğünü söyledi. Savunma Bakanı Robert Gates, Uzun bir dönem için Amerikan varlığına izin verecek karışılıklı bir anlaşma olacağını sanıyorum" dedi. Robert Gates, buna örnek olarak Kore Savaşı'ndan (1950-1954) bu yana Amerikan kuvvetlerinin üslendiği Güney Kore'yi gösterdi.

KORE'DE 30 BİN ASKER
Yapılan anlaşma gereği savaş durumunda, Amerikalı generaller Güney Kore kuvvetlerinin komutasından sorumlu bulunuyor. Gates'in bu açıklamasından sonra Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow da benzer bir açıklama yaptı. ABD Başkanı'nın, ABD askerlerinin Irak'taki savaşçı rolünün zamanla sona ereceğini, ama Güney Kore'de olduğu gibi tehditleri bertaraf etmek ve olası krizlerin önüne geçmek için varlıklarına ihtiyaç duyulacağı görüşünde olduğunu söyledi. Kore Savaşı'ndan bu yana Güney Kore'den ayrılmayan ABD ordusunun, bu ülkede halihazırda 30 bin askeri bulunuyor.
Haberin fotoğrafları