kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Deniz Akkaya, Dishy dergisi için estetik operasyonlarla ilgili fotoğraflar çektirmişti.

Göğüs ölçüsüne göre estetik

Sevdican Güneş / SAĞLIK SERVİSİ
Çoğu armut tipi vücut yapısına sahip olan Türk kadınları, bu sorunlarını ameliyat masasında hallediyor..
Genç kızlar göğüs bölgesine uygun basen ve karın için estetik yaptırmaya başladı. Türk kadınlarının genetik özellikleri nedeniyle basen ve karın bölgelerinin üst bölgelerine göre iki beden büyük olduğunu açıklayan ONEP Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği'nden Dr. Naci Çelik, sorularımızı yanıtladı:

- Neden Türk kadınları daha çok göbek ve basenlerinden şikâyetçi? - Türk kadınları çoğunlukla üst bedenin alt bedenden daha küçük olduğu, armut vücut yapısına sahip. Bu nedenle daha çok büyük basenlerden, bel kıvrımlarının olmamasından şikâyet ediyorlar. Özellikle genç hasta grubunda basen ve karın kısmının, meme bölgesine oranla daha büyük olduğu hastalara daha çok rastlıyoruz. Ayrıca az da olsa büyük ve sarkık göğüsler, düz ve sarkık popo gibi problemlerle de karşılaşıyoruz.

- Vücut yapısı konusunda dünya kadınlarının genel durumu nedir? - Üst bedenin daha büyük olduğu vücut yapısı Kuzey Avrupalılarda daha fazla görülür. Akdeniz ülkelerinde çoğunlukla, alt bedenin büyük olduğu bir vücut yapısı vardır. Uzakdoğulularda popo konturu iyice silikleşmiştir ve düz olarak aşağı iner.

- Asimetrik görüntü estetik yaptırmayı gerektirir mi? - Kontur bozukluğu olanlar (örneğin alt beden büyük, üst beden küçük veya tersi) giyimlerini buna göre ayarlamak zorunda kalırlar. Alt ve üst için farklı bedende kıyafetler almak zorundadırlar. İşin kötüsü diyet ve egzersiz gibi yöntemler, kontur bozukluğunu düzeltmek için yeterli değildir. Bu nedenle, bu kişiler estetik bir görünüm arıyorlarsa ameliyat öneriyorum.

- Estetik kaygıları yüksek kadınlar mı bu operasyonları tercih ediyor? - Estetik kaygıları yüksek olan kadınlar ameliyatı tercih ediyor gibi görünse de özellikle büyük göğüslerden dolayı sırt ağrıları, meme arasında veya karın kıvrım bölgesinde pişik gibi tıbbi sebeplerden dolayı bu ameliyatları yaptıranlar var. Yine de gelen hastaların en çok istediği şey, doğru düzgün giyinebilmek, rahatlıkla güneşlenebilmek, dolgulu iç çamaşırlarından kurtulmak.

- Erkeklerde durum nasıl? - Şişman erkeklerde jinekomasti (meme dokusunun büyük olması görünümü) problemini görüyoruz. Ayrıca erkeklerde en sık görülen problem karın ve bel bölgesinin aşırı şişman olması. Bunun içinde ilk tercihleri liposuction oluyor.

- Hangi operasyonlarla bu sorun giderilmeye çalışılıyor? - Sorun ne ise operasyon da ona yönelik oluyor. Büyük memelerde küçültme ve dikleştirme, küçük memelerde büyültme, karın ve bel bölgesi için VASER yöntemi, yağ enjeksiyonu ve popo dikleştirme yapılabilir. Tabii ki en sık olarak kombine ameliyatlar uyguluyoruz.

- En etkili olan yöntem hangisi? - En etkili yöntem diye bir şey yok. Hastanın ihtiyacı ne ise o operasyon yapılmalıdır.