kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Eleştirileri takmıyorum yeni tarzımı seviyorum!

ESİN ÖVET
Poptan elektronik sound'a geçiş yapan Hande Yener, tarz değişikliği yüzünden kendisini eleştirenlere cevap verdi: Herkesi memnun etmek mümkün değil. Ben yüzümü Batı'ya dönmekten çok memnunum..
Geçtiğimiz günlerde 'Nasıl Delirdim' adlı yeni albümünü çıkaran Hande Yener, elektronik müzikte kararlı olduğunu açıkladı. Kendisini eleştiren insanların başarısını kıskandığını düşünen Yener, "İyi müzik yapıyorum ve elektronik müzik yapmaya devam edeceğim" dedi. Yeni albümünde kendi şarkılarının yanı sıra, ilk kez Sezen Aksu besteleri ve Seyyal Taner'in klasikleşmiş şarkısı 'Naciye'yi de yorumlayan şarkıcı; aşk hayatında çok huzurlu olduğunu söyledi. "Şekilci insanları anlamıyorum. Hayatımın en güzel dönemindeyim. İlişkilerimde hiçbir zaman yaşa ve mevkiiye bakmadım" diyen Yener, GÜNAYDIN'a içini döktü...

Çok güzel bir yerdeyim

* Albümünüzün adı 'Nasıl Delirdim'... Siz nasıl delirdiniz Hande Hanım?
Ben çok iyi hissediyorum kendimi. Genel olarak herkes keyifsiz gibi geliyor bana ama ben çok pozitif bir dönemimdeyim. Enerjim yerimde. O yüzden de bu albümü bir an önce paylaşmak istedim. Belki bir eğlence olur da, insanlar o parçalarla kafalarını dağıtır.

* Kimse sizi sinirlendiremezmiş gibi pozitif bir duruşunuz var. Oysa yaptığınız müzik türü ile çok eleştiriliyorsunuz...
Yaptığın işe güvendikçe, kendini geliştirdikçe özgüven oluşuyor. Zaten işinde çok başarılı olan insanlar her zaman çok daha 'cool' gözüküyor. Onları kimse ezemiyor, kimse morallerini bozamıyor. Böyle olabilmek için de çok donanımlı olmak gerekiyor. Ben kendimi donanımlı hissetmediğim dönemlerde çok fazla eleştirilmek istemedim. İşime baktım ve kendimi geliştirmeye çalıştım. Öyle bir yolculuğa çıktım ve her şey değişti. Yaptığım müzik ve tarzım oturdu. Güzel bir yerdeyim ve bunların çok farkındayım.

* Bu değişiminizin kilit noktası neydi?
'Apayrı' albümüm aslında bu değişimin kilit noktası oldu. Yaptığınız iş, sizi ya agresif yapıyor ya da çok mutlu ediyor.

RİSK ALACAK KADAR İDDİALIYIM


* Yani 'Apayrı' albümünü çıkarmadan önce mutlu değil miydiniz?
Ben güzel parçalar yaptım ve en güzel haliyle de bırakmak istedim. Çünkü onun ötesi yoktu. Taklitlerim başladı. Bu durum hayatımda kaos yaratacaktı. Biraz daha müzik öğrenmem ve daha Batılı işler yapmam gerektiğini fark ettim; o anlamda yol almaya başladım. 'Apayrı' albümü beni birazcık mutlu etti çünkü müzik kalitesi daha ön plana çıktı.

* Ama bu sound değişikliğiniz çok eleştiriliyor...
Herkesi memnun etmek çok zor, hatta mümkün değil. Herkesi memnun edecek bir iş yapmak doğru da değil. Öncelikle kendinizi memnun etmeniz ve müzik kalitenizi konuşturmanız lazım. Anında üretilip, tüketilen bir şey yapmak bana pek cazip gelmiyor.

* Değişime giderek, aynı zamanda büyük bir risk de aldınız öyle değil mi?
Evet değişim herkesin kabul ettiği bir şey gibi görünse de, büyük bir riskti. İddialı birinin böyle bir değişim yapması bence çok doğruydu. Kimsenin yapmamış olması da bir şanstı.

* Peki sound değişikliği yapmasaydınız kendinizi tekrar mı ederdiniz? Eskiden yaptığınız müziğin üstü yok muydu?
Yok çünkü biz en güzel şarkıları yaptık. O tarz, miyadını doldurdu. Benim başka bir şeye geçmem gerekiyordu. Kalbim böyle hissediyordu. 'Apayrı'yı yaptım, kabul gördü. 'Nasıl Delirdim'de ise birikimimi daha çok kullandım. Bu albüm daha elektronik ama daha sıcak.

* Sizce elektronik müziğin geleceği var mı Türkiye'de?
Tabii ki bu müziğin geleceği var. Yeni gelen nesil çok bilinçli, çok daha iyi dinleyici. Çünkü teknoloji ellerinin altında. Dünya ile kıyaslama ihtimalleri çok. O yüzden komik olmamak için iyi müzik yapmak gerekiyor. Ben rakiplerimin henüz çıkmadığını düşünüyorum. Yeni nesilden çok iyi bombalar, kaliteli işler bekliyorum.

ESKİ TARZIM DEMODE OLDU


* Bir gün yine eski tarzınızda bir albüm yapar mısınız?
Artık onlar çok demode oldu. O dönem bitti benim için.

* Zoru başarmaya ve Türkiye'ye yeni bir tarz kabul ettirmeye mi çalışıyorsunuz?
En iyi kararı dinleyici verir ama ben sempatik, sıcak, enerjik, dinamik ve çok güzel bir şeyler anlatan bir albüm yapmanın rahatlığı içindeyim.

* Sezen Aksu şarkılarını ve Seyyal Taner'in 'Naciye'sini albümünüzde elektronik sound'la sunmaktan korkmadınız mı?
Yaptığım işe güvendiğim için hayır. Biz 70 bin siparişle piyasaya çıktık. Bu doğru yolda olduğumuzu hissettirdi. İnsanların değişik enerji duymaya ihtiyaç var. Çünkü diğerlerini yapan çok kişi var. Ben neden öyle devam edeyim ki?

BAŞARI BENİ ŞIMARTMAZ

* Sezen Aksu ile buluşmanız nasıl oldu peki?
Biz projeyi bitirmek üzereyken Sezen Hanım benden 'Kibir' isimli parçasını dinlememi istedi. Dinlediğim an vuruldum şarkıya. Denedik, söyledik, bayıldık. Çok uydu albümün konseptine. Gittim Sezen Hanım'a dinlettim. Çalışmalarımızı çok beğendi. Sonrasında bir parça daha yazdı ama Amerika'ya gidiyordu, besteleyemedi. 'Yalan Olmasın'ı Erol Temizel besteledi ve onu da albüme koyduk. Sezen Aksu şarkısı seslendirmek bana çok başka bir heyecan verdi.

* Seyyal Taner'in 'Naciye'si nasıl girdi albüme?
Sahnede söylemeye başladım. "Albümde neden olmasın?" dedik. Aranjman yapıldıktan sonra Olcayto Ahmet Tuğsuz da çok beğendi ve bize hediye etti.

* Başarılarınızdan dolayı hiç şımardığınız oldu mu?
Şımarmadım ama özgüvenim arttı. İlk albümümden bu yana repertuvarı ben belirledim. Bu yolu ilk günden çizdim. İnsanlar benim için özel besteler yaptı. O zaman yaptıklarım hemen kabul edildi ama şimdi kabul edilmiyor. Bu normal çünkü büyük bir değişim içindeyim.

* Bir dönem saçınız, giyim tarzınız çok taklit ediliyordu. Ortalık 'Küçük Hande'lerle dolmuştu...
Gençliği etkilemiş olabiliriz ama bu kötü bir şey değil. Yaptığım işin önemine baktığınız zaman taklit edilmenin beni çok şımartacak bir yönü yok!