kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gıdaya KDV indirimi geldi, tüketici marketten müjde bekliyor!

Meltem ERSOY- EKONOMİ
Gıdada KDV indirimi dün Resmi Gazete'de yayımlandı. İndirimin marketlerde tüketiciye yüzde 10 indirim olarak yarından itibaren yansıması bekleniyor..
Yaklaşık 1.5 yıldır gündemde olan gıdada katma değer vergisi (KDV) indirimi dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Bakanlar Kurulu kararı ile birlikte, bakliyat ürünlerinden gazoza, hazır çorbadan çay ve kahveye kadar pek çok üründe KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi. Bu kalemlerden kakao ve kakao müstahzarları ile gazlı ve kolalı içeceklere ilişkin yeni oran 1 Ocak 2008'de yürürlüğe girecek. Diğerlerinde ise yeni oran 1 Haziran'da uygulanmaya başlayacak. Yani, yüzde 10'luk indirimin yarından itibaren marketlere yansıması gerekiyor.

MARKETLER HAZIRLIKTA

İndirimi reyonlara yansıtacak olan marketler de hazırlık telaşında. Migros yetkilileri, fiyat ayarlaması yapmak için çalışmalarına başladıklarını söyleyerek, yarın sistemlerin otomatik olarak belirlenen kalemlerde fiyatları yüzde 10 indireceğini belirtti. Benzer şekilde, Carrefour ve TescoKipa gibi perakende devleri de KDV indirimini hemen tüketiciye yansıtmak üzere çalıştıklarını dile getirdi. Yetkililer ayırca, marketlere gelecek yüzde 10'luk indirimin tüketicilerin 'alışveriş iştahını' da artırmasını beklediklerini kaydettiler. KDV indirimi talebini pek çok kez gündeme taşıyan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz da, indirimin 40 bin işletmeyi etkileyeceğini söyledi. Kopuz, bu indirimin kısa vadede tüketicinin cebine ve sağlığına olumlu yansıyacağını belirtti. Kopuz, yapılan düzenleme ile girdi ve çıktıda KDV'nin büyük oranlarda eşitlendiğini, bunun da özellikle KOBİ'ler üzerindeki finansman yükünü önemli ölçüde azaltacağını ifade etti.

KAYITDIŞI TAKİPÇİSİ

Sektörün özellikle KOBİ'lerin KDV'den doğan trilyonlarca alacağının tahsil edilememesinin de son derece ciddi bir finansman yükü yarattığına işaret eden Şemsi Kopuz, "Bu vesile ile kısa vadede bu sorun da çözümlenmiş oldu. Yapılan düzenleme kesinlikle devletin vergi kaybına yol açmayacak. Kayıtdışı ile mücadele ve merdivenaltı üretimin önüne geçilmesinde kısa sürede büyük bir mesafe kat edilecek" değerlendirmesini yaptı. Kopuz, indirimin 100 milyar dolar civarında bir hacme sahip olan gıda sanayinin kısa sürede 150 - 200 milyar dolar seviyelerine kadar büyümesini de sağlayacağına inandığını belirterek, "Sektör olarak bu kararı verenlerin yüzünü kara çıkarmayacağız ve kayıtdışı üretimin takipçisi olacağız" dedi. Salam, sucuk sosis pastırma gibi et ürünleri ve dondurma ile sütlü tatlılardaki KDV oranlarının yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesini değerlendiren SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan da şunları söyledi: "Uzun zamandır gıda ürünlerinde KDV oranı maksimum yüzde 8 olsun diyorduk. Et ürünleri, dondurma, tatlı gibi gıdaların lüks olmadığını belirtiyor, buralarda yapılacak KDV indiriminin ülkeye ve sektöre sağlayacağı katkı kadar, maliyeye de destek olacağını ifade ediyorduk. Uygulamanın haksız rekabetin önlenmesinin yanı sıra, kayıtdışı üretimin de kayıt altına alınmasına dönük desteği olacağını düşünüyoruz."