kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
LİDERLER SEÇİM ŞOV YAPTILAR.... Seçimden önce ilk kez Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurulu'nda bir araya gelen liderlerin konuşmaları ekonomik olmaktan ziyade, siyasiydi. Başbakan Tayyip Erdoğan, muhalefete sandık resti çekerken, Deniz Baykal ve Mehmet Ağar'ın hedefi hükümet oldu.

TOBB'da buluştular birbirlerini topa tuttular

OKAN MÜDERRİSOĞLU ANKARA
Türkiye Odalar Borsalar Birliği Genel Kurulu, siyasi liderlerin sandık hesaplaşmasına sahne oldu. Geçen yıl el ele sahneye çıkan Erdoğan, Baykal ve Ağar, bu kez birliktelik görüntüsü yerine birbirlerini eleştirdi..
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 62. Genel Kurulu'na, siyasi liderlerin sandık hesaplaşması damgasını vurdu. Geçen yılki genel kurulda, el ele sahneye çıkan Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP lideri Deniz Baykal ve DP Genel Başkanı Mehmet Ağar, bu kez sadece bir odada buluşup hatıra fotoğrafı çektirdiler ve kurula arka arkaya girdiler. İş dünyasının beklentisine rağmen "birliktelik görüntüsü" vermediler.

'SANDIKTA SORACAĞIZ'
Erdoğan, işadamlarına hitap ederken 4.5 yıllık icraatını teminat olarak gösterdi. "Hâkimiyet milletindir. Bunu unutmayalım" diyen Erdoğan, "Egemenliği başka yerlerde arayanlara 22 Temmuz'da halkımız en güzel cevabı verecektir. Hiç telaşa gerek yok. Bunu bazı kurum ve kuruluşlara tevdi edenlere de gerekli hesabı sandıkta soracağız" mesajını verdi. Erdoğan, seçimde istikrarı sürdürecek, geleceğe ilişkin fikirleri olan, AB sürecinde kararlılığı olan anlayışın galip çıkması gerektiğini söyledi. "Türkiye için değişim bir tercih değil mecburi istikamettir" diyen Erdoğan, demokratik işleyişin aynı olgunlukla sürdürülmesinin de önemli olduğunu söyledi. Erdoğan "Hiç kimse demokrasiye, konjonktürel dalgalanmalara göre eğilip bükülebilen tarifler getirmeye çalışmamalı" dedi.

'CUMHURİYET TAHRİP EDİLEMEZ'
CHP lideri Deniz Baykal ise, "ekonomi, iç siyaset ve terör" başlıklarında topladığı konuşmasında Erdoğan'a yüklendi. Baykal, "Başbakan sıradışı bir gerginlik, telaş ve kaygı içinde konuşuyor. Demokrasi kimsenin babasının malı değildir. Kimse milli irade hamaseti yapmaya kalkmasın. Demokrasi tartışmasını 1950'lerde çözdük. Arada kesintiler oldu hemen ardından demokrasi mücadelesi yürütüldü. Hepimiz demokratik rejiminde sandığa dayalı çizgide yürümenin mücadelesini 12 Eylül'de verdik. Bir daha da böyle bir mücadele vermek istemiyoruz" diye konuştu. Siyasi dengenin bir ayağında cumhuriyetin diğer ayağında ise demokrasinin olduğunu belirten Baykal, "Cumhuriyeti de demokrasiyi de millet gerçekleştirdi. Cumhuriyet, demokrasiyi engellememeli" dedi.

'ŞOV YAPAN ALTINDA KALIR'
TOBB üyesi işadamlarına hitap eden DP lideri Mehmet Ağar da, "Ekonomik alanda bir konuşma yapmak istiyordum. Ama sayın Başbakan siyaset konuşunca konuşmamı değiştirmek zorunda kaldım" dedi. Cumhurbaşkanı seçiminin demokrasi meselesi değil, siyasi mesele olduğunu savunan Ağar, "İlk defa bir siyasi parti, Cumhurbaşkanlığı seçimini dayatma haline dönüştürdü. 357 mebus veren milletin, size daha ne vermesini istiyorsunuz? Hangi uzlaşmayı karşımıza koydunuz da biz farklı tavır sergiledik?" diye konuştu. "İktidarın, devlet yönetiminde ayrı bir metot ortaya koyduğunu'' söyleyen Ağar konuşmasını şöyle sürdürdü: "Devletin Başbakanı, Genelkurmay Başkanı'na, bir televizyonun haberleri aracılığıyla müdahale edip etmeme konusunda bir mektup yazarsa, bu devlet ciddiyetiyle uymaz. Davul-zurna çala çala operasyon yapılmaz. Seçim öncesi şov falan yaparsanız, bunların altında kalırsınız.'' Türkiye'nin bir numaralı meselesinin terör olduğunu belirten Ağar, "Bu sorunu yokmuş gibi farz etmenin, hükümetin işine geldiğini'' iddia etti. Sokakların, dağların eşkıyaya teslim edildiğini öne süren Ağar, "Bunların teslim alınacağı günlerin yakın olduğunu'' savundu.