kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Ekonomi için önce siyasi reform'

Okan MÜDERRİSOĞLU/ ANKARA / Seçkin ÜREY/ EKONOMİ
TOBB Genel Kurulu, geçen yılki 'el ele' görüntüsünden uzak istikrar tartışmalarıyla geçti. Başbakan Erdoğan "İstikrar olmadan gelişilmez" dedi... CHP lideri Baykal "Yeni reçete şart", DP lideri Ağar, "İstikrarın öteki yüzü var" derken TOBB Başkanı noktayı koydu: Yeni siyaset anlayışı şart..
İktidar ile muhalefetin el ele görüntüsüyle akıllara kazınan geçen yılki TOBB Genel Kurulu'nda bu yıl tam tersi bir manzara yaşandı. AK Parti, CHP ve DP genel başkanlarının uzak duruşları yanında tarafların ekonomiye ilişkin istikrar yorumları genel kurula damgasını vurdu. Dün Ankara'daki TOBB ETÜ Üniversitesi'nin spor salonunda yapılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 62'nci seçimsiz genel kuruluna geçen yıl olduğu gibi bu yıl da AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve DP Genel Başkanı Mehmet Ağar katıldı. 27 Mayıs 2006'daki genel kurul girişindeki el ele görüntüden eser kalmayan dünkü genel kurulda, Başbakan Erdoğan, demokratik istikrarın olmadığı bir ortamda gelişme, kalkınma, huzur ve güvenin de olmayacağını belirterek istikrara vurgu yaptı. "Demokratik istikrardan kastımız, Türkiye'nin rotasından çıkmadan büyük yürüyüşünü sürdürmesidir" diyen Erdoğan, bu yola taş koyanların, millet iradesinin önüne taş koyduğunu söyledi. Hükümet olarak, 2002'nin sonunda, ağır kriz şartlarının hüküm sürdüğü, göstergelerin dibe vurduğu, vatandaşların neredeyse ümidini keser duruma geldiği bir Türkiye tablosunu devralarak göreve başladıklarını belirten Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Son 4.5 yılda nereden nereye geldiğimizi en az bizler kadar sizler de işin içinde yaşayarak gördünüz. Türkiye bu süre içinde ekonomik göstergelerinin neredeyse tamamını negatiften pozitife çevirmiştir."

SÖZ MUHALEFETTE
Söz sırası CHP Genel Başkanı Baykal'a geldiğinde ise 2001 krizi için yazılan reçetenin 6 yıldır aynen uygulandığını artık reel ekonomiyi istikrarı bozmadan üretim yapan bir sektör haline getirmek gerektiğinin altını çizdi. "Sorunlara çözüm ararken 2002 önce kriz şuydu, şuraya geldik yaklaşımı bugünkü ekonomik sorunların konuşulmasını engelliyor" diyen Baykal, hükümetin 'devrilen' değil 'kalkınan' ekonomiyi devraldığına dikkat çekti. Baykal, iş dünyasının olağanüstü ağır vergi yükleriyle karşı karşıya kaldığını ifade ederek, şöyle konuştu: "2001 krizi için yazılan reçete 6 yıldır aynen uygulanıyor. Reçetenin uygulama süresi bitti. Şimdi yeni sıkıntılar var. Yeni politikalara ihtiyaç var. Türkiye'de reel sektör sorunu var. İstikrar sorunu kontrol altına alındı. İstikrarı bozmadan üretim yapan bir sektör haline getiren yeni politikalar yapılmalı." DYP Kongresi nedeniyle anamuhalefet lideri Baykal'dan önce kürsüden seslenen DYP (dün yapılan kongre sonrası artık DP Genel Başkanı oldu) Genel Başkanı Mehmet Ağar ise istikrar yakaladığı iddia edilen rakamların bir de öteki yüzü olduğuna dikkat çekerek "İhracatın artmasından mutluluk duyarız ama ithalat rakamları nerede?" diye konuştu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise aslında karşılıklı suçlamaların başlamasından önce gerekli formülü yaptığı konuşmasında verdi: "Siyasi reformlar yapılmadan ekonomik reformlar yapılamaz." Hisarcıklıoğlu, son yıllarda kazanılan güven istikrar ortamının sürdürülerek, geleceğe ilişkin bir ufuk olmasını istediğini söyledi. Siyasi ve idari yapıda köklü bir reform zamanı geldiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Diyalog, uzlaşma ve sorunlarımıza çözüm üretecek yeni bir siyaset anlayışını oluşturma zamanıdır" dedi.