kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
13 tank sınıra gönderilmek üzere Batman’dan trenle sevk edildi.

Türk F-16'ları sınırı tarıyor

Hüseyin KAÇAR /MERKEZ
TSK'nin Irak sınırına yakın bölgelerdeki operasyonları sürerken, Diyarbakır'dan kalkan F-16'ların Irak sınırında keşif uçuşu yapması ABD'yi telaşlandırdı. ABD helikopterleri sınırda düzenli uçuşa geçti..
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin aylardır sürdürdüğü Irak sınırındaki askeri yığınak, ABD askerlerinin de dikkatini çekti. Son olarak önceki gün Diyarbakır'daki 2.Taktik Hava üssünden havalanan 2 adet F-16 savaş uçağının Irak sınırında keşif uçuşu yapması ve ardından "Türk uçakları Irak sınırını ihlal etti" iddiaları üzerine ABD askerleri sınır boyuna yerleşti. Bir grup ABD askeri Habur'un karşısındaki Halil İbrahim Gümrük Kapısı'na yerleşirken, bölgeye gönderilen ABD helikopterleri ise düzenli olarak Zaho ve Hayırlı Dağları arasında uçarak Türkiye-Irak sınır boyunu havadan gözetliyor.

TIR'DA TANKLAR
Devam eden ve sadece Bestler- Dereler bölgesinde 20 bin askerin yeraldığı operasyon nedeniyle de bölgeye askeri sevkıyat sürüyor. TIR'larla Batman'a getirilen 13 tank, demiryoluyla önce Siirt'in Kurtalan ilçesine oradan da sıfır noktasına sevk edildi. Yine 50 araçtan oluşan askeri konvoy Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne gelerek sınıra konuşlandırıldı. Barzani liderliğindeki peşmergeler, Türkiye'ye yakın sınır şeridine yerleştirildi. Zaho, Kanimasi, Haftanin ve Sinaht gibi sınıra yakın yerlere yeni peşmerge karakolları kurulurken, mevcut karakollara ise takviye yapıldı.

BALYOZ GENİŞLEDİ

Şırnak ile Irak sınırı arasındaki Gabar, Cudi Dağı ve Bestler-Dereler bölgesinde başlatılan 'Balyoz' harekâtı 6 askerin şehit edilmesinin ardından genişletildi. Operasyon sınıra yakın bölgelere kaydırılırken, sınır harekâtı Kuzey Irak'taki PKK kamplarında bulunan teröristlerde paniğe neden oldu. Türkiye'ye giriş yapmaya çalışan örgüt üyelerine karşı Mehmetçik de sınırda zırhlı araçlar ve uzun menzilli toplarla adeta duvar ördü. Önceki gün Kuzey Irak'tan Türkiye'ye giriş yapmaya çalışan kalabalık bir terörist grubu ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Şırnak'ın Uludere İlçesi ile Irak sınırında çıkan çatışma da devam ediyor. Çatışma nedeniyle bölgeye tam donanımlı komanda birlikleri kaydırılırken, havadan Skorsky ve Cobra tipi helikopterler ve Diyarbakır'dan havalanan F-16 savaş uçakları ile destek verildi.

ABD TEYAKKUZDA

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak sınırına yaptığı sevkıyat ABD'lilerin de dikkatini çekti. Önceki gün 2 adet Türk F-16'sı Irak sınırında keşif uçuşu yaptı. Ardından "Türk savaş uçakları Irak sınırını ihlal etti" iddiaları ortaya atılınca ABD askerleri de Türkiye sınırına konuşlandı. Daha önce uzun aralarla sınırda keşif yapan ABD helikopterleri de önceki günden itibaren düzenli uçuşa başladı.