kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

ABD-İran buluşması 28 Mayıs'ta Irak'ta

İran Dışişleri Bakanı Muttaki, görüşmelerin sadece Irak konusunda sınırlı olacağını söyledi. Ancak büyükelçiler düzeyinde yapılacak toplantı, yine de 28 yıl sonraki en önemli buluşma olacak..
Bakıştılar dendi... Selamlaştılar dendi... Uluslararası basının her "görüşme" sinyalini dikkatle incelediği ABD ile İran sonunda aynı masaya oturacak. Ancak şimdilik sadece "Irak" konusunda... Önemli açıklama dün İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki'den geldi: 28 Mayıs'ta bir araya geleceğiz. Görüşmeler Irak'ta olacak ve Irak konusunda sınırlı kalacak. Ayrıca Iraklı yetkililerle birlikte gerçekleştirilecek. Toplantı, büyükelçiler düzeyinde olacak. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, her iki ülkenin de bölge için çok önemli olduğunu söyleyerek buluşmadan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Bu buluşma, 1979'daki İran Devrimi'yle ilişkilerin kesilmesinden bu yana en önemli görüşme olacak.

TÜRKİYE'YE SUÇLAMA

Öte yandan, İngiltere'nin saygın enstitülerinden Chatham House'un dün yayımladığı Irak raporunda Türkiye dahil ülkenin komşuları suçlandı. Irak'ın parçalanabileceği belirtilen raporda şu ifadeler yer aldı: İran, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi komşular, Irak'taki istikrarsızlıktan yararlanıyorlar. Her biri gelişmeleri yönlendirebilmek için kendi yöntemlerini kullanıyor. Yeni stratejiler geliştirilecekse bu gerçekler göz önünde tutulmalı.