kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Türkiye'nin Ankara da dahil olmak üzere batı illerinde susuzluk alarmı verildi. İçme suyu sıkıntısı yaşanmaması için İstanbul ve Ankaralılar tasarrufa çağrıldı. Konya ve Bursa da riskli illerden.... Batı illerinde sıcak geçen yaz nedeniyle klimalara yüklenme durumunda elektrik kesintisi de bekleniyor. Bu arada buğday başta olmak üzere birçok üründe rekolte düşüşü gündemde..
Küresel ısınma ile birlikte Türkiye'nin batı bölgesindeki illeri susuzluk ve karanlık korkusu sardı. Yağışların mevsim normallerinin çok altında gitmesi nedeniyle başta Antalya olmak üzere İstanbul ve Bursa gibi illerde belediyeler tasarruf tedbirleri ile yazı atlatma telaşında. Bu arada sadece içme değil, sulama amaçlı kullanılan barajlarda da su seviyelerinin azalması tarım üreticilerini zora soktu. Kuraklık nedeniyle bu yıl buğday rekoltesinde yüzde 10'luk bir düşüş beklenirken, üreticiler çeltik, mısır ve şekerpancarı gibi çok fazla su isteyen ürünlerden yavaş yavaş uzaklaşmaya başladı. Su sıkıntısı nedeniyle meyve bahçelerine yeterli sulama yapılmaması durumunda rekoltede sıkıntı bekleniyor. Bu da yaz aylarında meyve ve sebzede ucuzluk beklentilerinin önünü kesiyor.

ÜÇ İLDE DURUM KRİTİK
İşte bu ortamda herkesin merak ettiği konu, Türkiye'de içme, elektrik ve sulama barajlarındaki su seviyesi. Biz de bu durumu Türkiye'deki yağış istatistiklerini ve barajlardaki su seviyelerini günü gününe takip eden kurumlardan Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'ne sorduk. İşte Türkiye'deki suyun resmi tablosu:

* Sulama maksatlı barajlarda mayıs ayı başı itibariyle doluluk oranı yüzde 51.2. Geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 54 düzeyindeydi. Doluluk oranlarında geçen yıla kıyasla yüzde 5 civarında bir azalma söz konusu. Genel ortalama özellikle doğu bölgesindeki barajların doluluk oranları nedeniyle iyi görünse de Türkiye'nin batı illerinde durum pek parlak değil. nEnerji maksalı barajlarda yine mayıs ayı başı itibariyle doluluk oranı yüzde 51.2 düzeyinde. Geçen yıl bu rakam yüzde 65 seviyelerindeydi. Yaklaşık yüzde 15'lik bir kayıp görünüyor.

* İçme suyu barajlarında İstanbul içine içme suyu sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 47. Bu oran da geçen yıl yüzde 94.7 düzeyindeydi. Tedbirler alınırsa su sıkıntısı olmayabilir.

* Ankara ilinde içme suyu barajlarındaki doluluk oranı yüzde 9.7 gibi oldukça düşük bir düzeyde. Bu oran geçen yıl yüzde 28.9'du. Şu anda acil bir durum olmamakla birlikte Ankara'nın içme suyu eksikliği olma ihtimaline karşı gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor.

* Bursa iline içme suyu sağlayan Doğancı Barajı'nda doluluk oranı yüzde 58.3. Bu rakam geçen yıl yüzde 89.2 idi. Bursa bölgesinde içme suyundan çok sulamada sıkıntı bekleniyor.
Haberin fotoğrafları