kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
AMPD Başkanı Nuşin Oral, "Bu, Deli Dumrul kanunudur"diyor.

Markette satılan sebze ve meyveye hal zammı geliyor

Meyve sebze ticaretini yeniden düzenleyen kanuna göre üretim bölgesinden çıkan ürün, bulundukları ilin değil, satışa sunulacakları ilin haline kayıt yaptıracak. Sebzenin katedeceği kilometre artıp fiyatı zamlanacak..
Yaş sebze-meyve ticaretini yeniden düzenleyen ve 5 Mayıs'ta TBMM'de kabul edilerek Cumhurbaşkanlığı'na gönderilen yasa, perakende sektöründe tepkiye yol açtı. Yasa, üretildiği il veya ilçe dışına sevkedilen malların belediye payının malın üretildiği değil satışa sunulduğu yerin belediyesine ödenmesini öngörüyor. Buna göre Antalya'dan çıkıp bir market zincirinin Marmara'daki şubelerine satış için gönderilen domatesin ana depoya geldikten sonra satışa sunulacağı her ilin haline tek tek uğraması gerekiyor. Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Değiştirilerek Kabulüne ilişkin Kanun'un olası sakıncalarıyla ilgili olarak görüşlerini Cumhurbaşkanlığı'na ileten Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği(AMPD), konunun birçok açıdan kabul edilemez olduğunu söyledi. AMPD Yönetim Kurulu Başkanı Nuşin Oral, sektör temsilcilerinin görüşlerini alarak oluşturduğu açıklamada şöyle dedi: "Bugüne kadar, yaş sebze ve meyveler, sadece üretildikleri illerin hallerinde işlem görüp, vergileri ödenerek, satışa sunulacakları illere naklediliyorlardı. Ancak yeni düzenleme ile ürünlerin satışa sunuldukları illerin hallerinden geçmeleri gerekiyor. Bu durum takip ve süreç açısından sıkıntı yaratarak, gerek pahalılığı gerekse enflasyonu tetikleyecek önemli bir etkendir. Ayrıca, bir ilin halinden satın alınan ürünlerin satış için ikinci bir ile sevki durumunda tekrar hale girmesi gerekeceğinden yeni vergilendirmeye tabi olabilecek ve zaman kaybı doğuracaktır.

DELİ DUMRUL UYGULAMASI
Öte yandan, çok mağazalı perakendeciler, sahip oldukları lojistik ağı sayesinde, sebze ve meyveleri üretildikleri bölgelerden alarak, satış noktasına kadar belirli bir standartta soğuk zinciri kırılmadan nakledilebiliyor. Ancak yeni düzenleme ile hallere girip çıkacak olan ürünlerin hem tüketiciye ulaşma zamanı etkilenecek hem de gıda güvenliğini tehlikeye atacak durumlar ortaya çıkacak. Benzeri olmayan bu uygulama, verimli ve kayıtlı çalışan organize perakendecileri anlamsız bir biçimde cezalandırıyor. Aynı ürünün, aynı ülke içerisindeki haller arasında defalarca işlem görmesi 'Deli Dumrul' uygulamasına benziyor."