kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Klimalar evde spa etkisi yapıyor

MENEKŞE ATASELİM
Alarko Carrier, ortama negatif iyon yayarak spa etkisi yaratan klima üretti. Şirketin Pazarlama Şube Müdürü Kalataş, "Toplam satışın yüzde 30'u projelere yapıldı. Biz de ev tipi klimaları geliştirmek için çalışıyoruz" dedi..
Son yıllarda yaşadığı canlanma ile yüzlerce konut projesi geliştiren inşaat sektörü, boyadan çimentoya, beyaz eşyadan mobilyaya kadar onlarca farklı sektörde de hareketlenme yarattı. İklimlendirme sektörünün Türkiye'deki önemli oyuncularından Alarko Carrier da bu hareketlenmenin ürün satışlarına en çok yansıdığı firmalardan biri oldu. Klima ve kombi pazarında önemli paya sahip olan şirket, satışlarının yüzde 30'unu konut projelerine yapmaya başlayınca ev tipi klimalara farklı özellikler kazandırma ihtiyacı hissetti. Alarko Carrier Pazarlama Şube Müdürü Hırant Kalataş, artık klimanın bir ihtiyaç olduğunu söyleyerek, teknolojinin her alanda olduğu gibi ısıtma ve soğutma sektöründe de kendini gösterdiğini ifade etti. "Estetik eskisinden daha önemli hale geldi" diyen Kalataş, klimaların ızgaralı görünümünün gittikçe düzleştiğini anlattı. Kalataş, son dönemde sektördeki en büyük yeniliğin de Carrier'in sattığı Toshiba markalı klimalarda yapıldığını, negatif iyon yayan bu ürünlerin evlerde spa ortamı oluşturduğunu kaydetti.

Sadece ısıyı ayarlamak yetmez

* Sektörde uzun süredir faaliyet gösteren bir firmasınız. Konut projelerinin bu kadar artması satışlarınızda ne gibi değişikliklere neden oldu?

Split klimadan bahsedecek olursak sektör 2006'da yüzde 8 büyüdü. Bu beklenenden az bir artış ama genel olarak konut projelerinin çoğalması bizim satışlarımızda muhakkak ki son derece olmulu bir etki yaptı. 2005'te 34 bin klima satmıştık, 2006'da 40 bin adet sattık. Bu 40 bin adedin de yüzde 30'unu konutlara sattık. 2007'de ise aynı oranda büyüme bekliyoruz. Miktarlarımızdaki artışın ve planlanan artışın da büyük yüzdesi bu pazardan geliyor. Proje bazında da ciddi satışlarımız oldu. Bundan sonra da olacaktır.

* Hangi konut projeleri ile çalıştınız?

Taşyapı'nın Anadolu yakasında inşa ettiği Almond Hill ve diğer bir projesi olan Ethem Efendi Evler, İdealist Kent, Çamlıca On Konaklar, İstinye Bay Konakları, Antalya'daki Deniz Villaları, İstanbul Yeniköy Malikane ve Beykoz Konakları ilk aklıma gelenler.

* Ev tipi klimalar için geliştirilen son yenilikler neler?

Klimada amaç sadece ortamın ısısını ayarlamak değil. İç hava ile ilgili fonksiyonları da yerine getirmesi gerekiyor klimanın. Eğer klimalı ortama gidip de orada istenmeyen bir koku alıyorsanız ne anlamı kalır? Bu nedenle Toshiba markası altında, ortama negatif iyon yayarak spa etkisi yapan bir klima ürettik. Ormanlarda, çağlayan kenarlarında ve dağlarda kendinizi huzurlu hissedersiniz çünkü bu ortamlar negatif iyon bakımından yoğundur. Estetik olarak ise yeni anlayış ızgarasız, düz paneller. Daha temiz ve estetik bir görüntü sağlıyor.
Haberin fotoğrafları