kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Kapasite kullanımı azaldı

Yeni Haber
İmalat sanayi kapasite kullanım oranı, Nisan ayında, geçen yılın aynı dönemine göre, 0,5 puan azalarak yüzde 81,8'e geriledi.

İmalat Sanayinde ''üretim değeri'' ağırlıklı kapasite kullanımında Nisan ayında en yüksek kullanım oranı, yüzde 88,8 ile taşıt araçları ve karoseri imalatında görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), imalat sanayinde eğilimler anketi, Nisan ayı sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, 2006 yılı Nisan ayında yüzde 82,3 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanımı, bu yılın aynı döneminde 0,5 puan azalarak yüzde 81,8 seviyesine geriledi.

Söz konusu ayda imalat sanayinde kapasite kullanım oranı, devlet sektöründe yüzde 84, özel sektörde ise yüzde 81,4 oldu. Geçen yılın aynı döneminde kapasite kullanım oranları kamuda yüzde 91, özel sektörde yüzde 80,9 olarak belirlenmişti.

FAALİYET KOLLARINA GÖRE

İmalat sanayinde iktisadi faaliyet kollarına göre Nisan ayında kapasite kullanımı en yüksek sektör, yüzde 88,8 ile taşıt araçları ve karoseri imalatında oldu.

Kapasite kullanım oranları, diğer ulaşım araçları imalatında yüzde 87,7, ana metal sanayinde yüzde 87, radyo, TV, haberleşme cihazları imalatı ile ağaç ve mantar ürünlerinde yüzde 86,2, kağıt ve kağıt ürünleri imalatında yüzde 86,1, elektrikli makine ve teçhizat imalatında yüzde 83,5, metalik olmayan diğer mineral maddede yüzde 82,8, giyim eşyası imalatında yüzde 82,4 tespit edildi.

Nisan ayında kapasite kullanım oranları, gıda ürünleri ve içecek imalatında yüzde 72,2, tütün ürünleri imalatında yüzde 69,1, tekstil ürünleri imalatı yüzde 81,4, derinin işlenmesi bavul, çanta ve benzeri imalatında 71,8, basım ve yayım imalatında yüzde 74,8, kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında yüzde 81, kimyasal madde ürünleri imalatı yüzde 78, plastik-kauçuk ürünleri imalatında 81,4 metal eşya sanayinde yüzde 79,7, makine ve teçhizat imalatında 80,3, büro, muhasebe bilgi işlem makinaları imalatında yüzde 76,7, tıbbi optik hassas aletleri imalatında yüzde 79,4, mobilya imalatında yüzde 81,5 olarak belirlendi.

TAM KAPASİTE İLE ÇALIŞAMAMA NEDENİ YİNE ''TALEP YETERSİZLİĞİ''


2007 Nisan ayında iç pazarda talep yetersizliği, işyerlerinin tam kapasite ile çalışamamasının yine en önemli nedeni olarak gösterildi.

Hammadde yetersizliği, mali imkansızlıklar, işçilerle ilgili meseleler ve enerji yetersizliği diğer nedenler olarak sıralandı. İç pazarda talep yetersizliği yüzde 48,3 ve dış pazarda talep yetersizliği yüzde 17,6 oranında etkili oldu.

Mali imkansızlıkların yüzde 4,1, hammadde yetersizliğinin, yerli mallarda hammadde yetersizliğinin yüzde 4 ve ithal mallarda hammadde yetersizliğinin yüzde 3, işçilerle ilgili meselelerin yüzde 2,3 oranında etkili olduğu belirlendi.

MAYIS AYINDA ÜRETİM MİKTARINDA ARTIŞ BEKLENİYOR

İşyerlerinde Nisan ayı üretim miktarı yüzde 0,3 azalırken, Mayıs ayında da üretim miktarının yüzde 7,2 artması bekleniyor.