kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Orta direk zenginler gibi harcıyor

Yeni Haber
İngiltere'de piyasa analiz şirketi Mintel tarafından yapılan kapsamlı araştırmanın sonuçları, orta sınıf İngilizlerin kredi kartları ve tüketici kredilerinin yardımıyla, zenginler gibi harcama yaptıklarını ortaya koydu.

Geçen bir yılda tüketimin yüzde 9 oranında arttığı İngiltere'de, tüketicilerin bir yıllık harcamalarının 1.09 trilyon sterline ulaştığı açıklandı.Mintel araştırmasına göre, İngilizler en büyük harcamalarını Karayipler, Uzak Doğu ve ABD gibi deniz aşırı ülkelerdeki lüks tatillerde yapıyor. Bu tür tatillerin maliyetinin son 4 yılda yüzde 41 artarak 8 milyar sterline ulaştığı belirtildi.

Şampanya ve pahalı şaraplara yapılan yatırımın aynı dönemde yüzde 26 artışla 10.2 milyar sterline ulaştığına dikkat çeken araştırmacılar, kadınların önemli bir harcama kalemini ise Kiera Knightley, Victoria Beckham, Siennna Miller ve Coleen McLoughlin gibi ünlüler gibi giyinme çabasıyla yapılan alışverişlerin oluşturduğunu kaydetti.

İngiltere'de giyim ve aksesuar için harcanan paranın 2002-2006 yılları arasında 3 milyar sterlinlik bir artış göstererek 38.4 milyar sterline ulaştığı açıklandı. Kadınların ünlülerin alışveriş yaptığı tasarımcıların kapısını aşındırıp büyük paralar harcadıklarını belirten araştırmacılar, magazin dergilerinde görülen hayatlara duyulan özenin, tüketimdeki patlamanın ardındaki en büyük sebeplerden birini oluşturduğunu kaydetti.

İngiltere'de kişisel borçların miktarının 1 trilyon sterlinin üzerine çıktığı ve mortgage (tutsat) ile alınan ve ödenemediği için el konulan evlerin ve iflas taleplerinin ise her geçen gün arttığı belirtildi.

Sadece dışarıda yemek için geçen bir yılda 17.7 milyar sterlinlik harcama yapılan İngiltere'de, halka gelecekle ilgili harcama planları sorulduğunda, büyük çoğunluğun hala borçlarını temizlemek yerine yeni bir gardırop oluşturmaktan bahsettiğine dikkat çeken araştırmacılar, kredi kartı borçlarını kapatmayı planlayanların oranının yüzde 14, mortgage borcunu hafifletmeyi planlayanların oranının ise yüzde 10'da kaldığını bildirdi.