kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Memurların toplu görüşmeleri ertelenebilir

Yeni Haber
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yetkili memur sendikalarıyla yürütülen ve kanunen 15 Ağustostan itibaren başlaması gereken toplu görüşmelerin milletvekili seçimleri dolayısıyla bu yıl ileri bir tarihe ertelenebileceğini söyledi.

Şahin, kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri çerçevesinde Türk-İş Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Şahin, Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantıda yaptığı konuşmada, göreve gelmelerinin ardından Türk-İş ile 3. kez toplu iş sözleşme görüşmeleri yürüttüklerini bildirdi.

Ekonomiden sorumlu bakanların, ''seçim ekonomisi uygulamayacağız'' dediklerini anımsatan Şahin, ''Toplu sözleşme ve toplu görüşmelerden sorumlu bakan olarak bu benim işimi zorlaştırsa da mutabakata varacağımıza inanıyorum'' diye konuştu.

Şahin, toplu iş sözleşmesi kapsamındaki iş yerlerinin 220'sinin Türk-İş'e, 7'sinin Hak-İş'e, 2'sinin ise DİSK'e ait olduğunu bildirdi. Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç da 320 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmeleri çerçevesinde sendikaların 60 günlük müzakere sürelerinin dolmak üzere olduğunu belirtti.

İstikrar paketlerinin yürütüldüğüne dikkati çeken Kılıç, çalışanların alım güçlerinin korunması gerektiğini ifade etti. Görüşmelerin, masa başında sonuçlanması konusunda ilke kararı aldıklarını bildiren Kılıç, ''Önümüzdeki sıcak günlerde işçilerimize müjde verme arzusu içindeyiz. Bunu, seçim arifesinde değerlendirmenin de bizim için önemli olacağını hatırlatmakta yarar görüyorum'' diye konuştu. Kılıç, kamudaki işçilerin çok büyük bir kısmının Türk-İş'e üye olduğuna dikkati çekti.

Başbakan yardımcısı Şahin, bir gazetecinin, ''Pazarlıkların seçimlere çok kısa bir tarihte gerçekleşmesi işinizi zorlaştıracak mı?'' diye sorması üzerine, şunları kaydetti:

''Hem işçimize hem memurumuza sosyal ve ekonomik haklarını verirken, alım güçlerinin düşmemesine, enflasyonun altında zam yapılmamasına hep özen gösterdik. Daha önce 2 dönem kendileriyle anlaştığımız Türk-İş ile de hep bu esaslar çerçevesinde mutabakata vardık. Bu sene yapacağımız toplu sözleşmelerde aynı anlayış içinde uzlaşma noktası bulacağımıza inanıyorum. Doğrusu, çalışanlarımıza, memurumuz olsun, işçimiz olsun, çok daha fazla ücret artışı yapmayı arzu ederiz. Ancak tabii ki ekonomik durum, enflasyonla mücadeledeki kararlılığımız, arzu etmemize rağmen, geçmişteki kayıpların telafisi için çok daha yüksek oranlarda zam yapmamıza el vermiyor.''

''MEMURLARLA KIYASLANDIĞINDA''

Şahin, kamu işçisinin ortalama giydirilmiş ücretinin bin 699 YTL'yi bulduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

''Bu, memurlarımızın üzerinde bir rakam. Bunu eleştirmek için söylemiyorum. Keşke memurlarımızı da oraya doğru çıkarabilsek. Keşke ortalama işçimizin ücretlerini daha fazla artırabilsek. Bu rakam, memurlarla kıyaslandığında oldukça yüksek bir rakam. Ama toplu sözleşme sonunda bunu bir miktar daha artırmaya gayret edeceğiz. Ama, hangi oranda artıracağımızı sonunda göreceğiz.''

Şahin, bir soru üzerine, bugün zam oranı telaffuz etmeyeceğini, Türk-İş'in talebini alacağını ve değerlendireceklerini belirterek, oluşturulacak takvim çerçevesinde sözleşme sürecini yürüteceklerini kaydetti.

Salih Kılıç da 9. dereceden 1. dereceye kadar olan memurlarla işçiler kıyaslandığı zaman kamu işçilerinin ücretlerinin düşük olduğunu savundu.Başbakan Yardımcısı Şahin, bir soru üzerine, toplu sözleşme sürecini seçim öncesinde bitirmeyi ve mutabakat zaptı imzalamayı arzu ettiklerini, makul bir süre içinde bu noktaya ulaşılacağına inandığını ifade etti.

MEMUR SENDİKALARININ TOPLU GÖRÜŞMELERİ

Şahin, bir gazetecinin, yetkili memur sendikalarıyla kanunen 15 Ağustostan itibaren yürütülmesi gereken toplu görüşmelerle milletvekili seçimleri arasında kısa bir süre bulunduğunu hatırlatması üzerine, yeni hükümetin kurulmasının Ağustosun ortalarını bulacağını söyledi.

Kendisini ziyaret eden KESK ve Memur-Sen yetkililerinin de bu konuyla ilgili uyarıda bulunduğunu bildiren Şahin, ''TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmekte olan çeşitli kanunlarda değişiklik öngören kanun tasarısına, bu yılki toplu görüşme tarihini erteletecek bir madde ekletmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki çarşamba komisyonda böyle bir cümle eklersek, sıkıntıyı da aşarız diye tahmin ediyorum'' diye konuştu.

Şahin, görüşmelerin Eylül, Ekim ya da Kasım ayına ertelenebileceğini, bu konuda çalışma yapıldığını sözlerine ekledi. Şahin, ''Ekim daha makul gibi'' dedi.

TÜRK-İŞ'İN TALEBİ

Öte yandan, Türk-İş Genel Başkanı Kılıç, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, zam taleplerini ilettiklerini, birinci 6 ay için yüzde 15 artı yüzde 5 refah payı; ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için de enflasyon artı yüzde 5'er refah payı istediklerini bildirdi.

Taleplerinin, hükümet ve diğer kurullarda değerlendirileceğini belirten Kılıç, ikinci görüşmenin 30 Mayısta Türk-İş Genel Merkezi'nde yapılacağını söyledi. Geçici işçilerle ilgili uygulama yönetmeliğinde bir problem olduğunu ifade eden Kılıç, bu problemin de çözülmesi yönündeki taleplerini Şahin'e ilettiklerini kaydetti.

Toplu sözleşmelerin seçimlerin öncesine gelmesinin kendileri için avantaj olup olmadığına ilişkin soru üzerine Kılıç, her müzakerenin avantajlı ve dezavantajlı yanları olduğunu ifade etti.