kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

Siyasette 'merkez' mücadelesi

Milletvekili adaylık başvuru sürelerinin bitimine az bir süre kala, siyasi partiler arasında "merkezdeki isimleri" kapma mücadelesi başladı.
Bir isme üç partiden liste başı önerisi gelirken, mücadele kıran kırana "adam kapma" yarışına dönüştü.
Bunun bir örneği de önceki gün Ankara'nın iki ünlü ismi, Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ve Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan için gerçekleşti.
Çağlayan'a, seçim kararının alınmasından hemen sonra partilerden teklif gelmeye başladı.
Özellikle CHP lideri Deniz Baykal, "Seni milletvekilimiz olarak görmek istiyorum" diyerek Çağlayan üzerindeki baskısını artırdı.

İmzayı
attı
Çağlayan, CHP liderine herhangi bir yanıt vermezken, MHP'nin teklifini de "Gençliğimde MHP'liydim; şimdi değilim" diyerek geri çevirdi.
Bu aşamada DYP-Anavatan da Çağlayan'a yöneldi.
Ancak, yakın arkadaşlarına Ağar'ın "Aygün veya Çağlayan'dan birini aday yapabiliriz" dediği bilgisi ulaşınca Çağlayan tepki gösterdi.
Çağlayan, cumartesi akşamı Ankara Valisi Kemal Önal'ın oğlunun düğününde, Başbakan Tayyip Erdoğan ile kısa bir görüşme yaptı.
Siyasete girme niyetini de önceki gün ASO yönetimine bildirdi ve onaylarını aldı.
Ardından AK Parti'nin eski bakanları Cemil Çiçek, Abdülkadir Aksu ve Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya ile öğle yemeğinde buluştu.
Çağlayan, Ankara Çankaya bölgesinden AK Parti milletvekili adaylığını kabul etti ve başvuru formunu da imzaladı.
Zafer Çağlayan "henüz bir şey yok" dese de yarın düzenlenecek törenle AK Parti'ye katılacağı biliniyor.

Ağar'a gelen haber
Çağlayan'ın AK Parti'ye geçişi haberi önceki akşam saatlerinde Türk Tanıtma Vakfı Başkanı Kemal Baytaş'ın Mumcu ve Ağar için verdiği yemek sırasında geldi.
Parti yöneticileri telefonla ulaştıkları Ağar'a, "Sinan Aygün'ün de CHP'ye katılacağı söylentisi dolaşıyor" bilgisini aktardı.
Ağar, yemekten "Yıldırım Avcı ile görüşmem var" diyerek ayrıldı ve Sinan Aygün'e, görüşmek istediği mesajını yolladı.
Ağar, Aygün'e ATO üyelerinden birinin aracılığıyla geç saatlerde ulaşabildi ve duyduklarının doğru olup olmadığını sordu.
Aygün "CHP'den herhangi bir kişi ile görüşmediğini, adaylık konusunda da karar vermediğini" söyledi.
Ağar, Aygün ile tekrar buluşmak üzere ayrılırken, adaylık teklifini yineledi.
Aygün ise ATO Meclisi'nde cuma günü konuyu arkadaşlarıyla konuşacağını ve kesin kararını açıklayacağını bildirdi.

Diğer partilere çengel
Bazı milletvekillerinin aykırı çıkışlarından rahatsız olan AK Parti, bu dönem de benzer durumla karşılaşmamak için merkezde yer almış etkin isimleri kadrolarına katmak için yoğun çaba gösteriyor.
AK Parti yönetimi dışındaki bazı kişilerin de devreye girerek, diğer partilerin çatısı altında siyaset yapan etkin isimlere milletvekilliği adaylık teklifi götürmesi dikkat çekiyor.
Partinin etkin isimlerinden birinin, "Parti merkezde konumlanacak, yeni yüzler olacak; Başbakan bu konuda kararlı" sözleri de AK Parti'nin milletvekili aday listelerinin geçen dönemden farklı olacağını gösteriyor.