kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Suşi hamburgere karşı savaş açtı!

Amerika'dan sonra Türkiye'de de suşi patlaması yaşanıyor. Bugün İstanbul'da 27 noktada satılan suşi, böyle giderse 5 yılda 100'ü aşkın mekanda satılacak..
Haftalık ekonomi dergisi Para, son sayısında Türkler'in suşiye olan ilgisini araştırdı. Melis Tosyalı'nın haberine göre, suşi şu an İstanbul'daki 27 noktada satılıyor. Ancak restoran sahipleri, 5 yıl içinde suşi satan mekan sayısının 100'e ulaşacağını söylüyor. Türkiye'de bu mutfağı tercih etmenin bedeli oldukça yüksek gibi görünüyor. Genelde ekonomik seviyesi yüksek kişiler tarafından tercih edilen Japonlar'ın suşisi, Amerikalılar'ın çok tutulan hamburgerine karşı bir rakip oluşturacağa benziyor.

ÇEŞİTLERİ VAR
Suşinin pahalı olmasının başlıca nedeni ise balık dışındaki tüm sos ve ekipmanların Japonya'dan ithal ediliyor olması... Aslında tanesi ortalama 1 YTL'ye mal edilen suşinin içindeki balıklar Türkiye'den temin ediliyor. Bu arada, her ne kadar suşinin adı çiğ balıkla özdeşleşmiş olsa da, pişmiş karidesli ve ahtapotlu suşi çeşitleri de bulunuyor. Türkiye'de zincirleşen ilk suşi restoranı ise Sushico. Restoran zincirinin kurucularından Selim Yalın, "Zincire her yıl iki yeni şube eklemeyi hedefliyoruz" diyor. "Paket servislerinde kredi kartını da biz başlattık" diyen Yalın, bu sayede satışların artığını vurguluyor. Diğerlerinin aksine Yalın, Sushico'da gerçek Japon mutfağı yerine Amerikalılar'ın damak zevkine adapte edilmiş suşi sattıklarını söylüyor.
Haberin fotoğrafları