kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
KİTABINI HEDİYE ETTİ... Teziç "Söylediklerim bu kitabın içinde de var" diyerek 11'inci baskısını yapan "Anayasa Hukuku" kitabını gazetecilere verdi. Teziç'i ziyaret eden gazeteciler (soldan sağa): Kıvanç El (Akşam), Bahar Atakan (Milliyet), Erdoğan Teziç, İbrahim Asalıoğlu (Zaman), Betül Kotan (Radikal), Hande İlbeyi (AA), Nergis Demirkaya (SABAH).

Teziç'e göre 5+5 darbeye davetiye

ANKARA
YÖK Başkanı, cumhurbaşkanını halkın seçmesiyle ilgili, "Bu değişiklik Türkiye'de otoriter rejime davetiye çıkarır. Bu sisteme özenen Latin Amerika ülkeleri askeri darbelerden başlarını kaldıramadı" dedi..
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Meclis'te kabul edilen ve cumhurbaşkanını halkın seçmesini içeren anayasa değişikliği paketine ateş püskürdü. Değişiklikleri "gayri ciddi bir çalışma", "aldatmaca" olarak nitelendiren Teziç, "Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine yönelik bir düzenleme Türkiye'de otoriter rejime davetiye çıkarma sonucu doğurur. Çok tehlikelidir" uyarısında bulundu. Teziç, iddiasını desteklemek için de, "bu sisteme özenen Latin Amerika ülkelerinin askeri darbelerden başlarını kaldıramadıklarını" söyledi.

HALKI "ALDATMACA" YÖK
Başkanlığı'nda bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Teziç, anayasa değişikliği paketinin, uzmanlar ve kamuoyunca tartışılmadan 10-15 günde çıkarılmasını eleştirdi. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçileceği savının bir aldatmaca olduğunu savunan Teziç, bu sistemde ortaya çıkacağını öne sürdüğü tehlikeleri şöyle sıraladı: "Halk tarafından seçiliyor izlenimi verdiği zaman adayları kim belirleyecek? Parti liderinin sunduğu aday seçilecek. Başkanlık sistemi yalnız ABD'de uygulanıyor. Tarihi özellikleri var bu rejimin. Latin Amerika ülkeleri bu sisteme özendikleri bir dönemde askeri darbelerden başlarını alamamışlardır." Teziç, başkanlık ve yarı başkanlık sistemlerinin Türkiye koşullarında hiç önerilmemesi gereken rejimler olduğunu söyleyerek, bu sistemleri "krize çok açık rejimler" diye nitelendirdi ve "Latin Amerika ülkelerindeki gibi darbe mi olur?" sorusuna, "darbe" demeden "Rejim krizine yol açabilir' sözleriyle yanıt verdi. Biran önce bu sürecin durdurulmasını isteyen Teziç, Cumhurbaşkanlığı seçiminin yürürlükteki sistemle yapılmasını önerdi.