kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Hukukçular Çankaya kaosunu yorumladı

Zübeyde YALÇIN
İLİŞKİLİ HABERLER
Hukukçular Çankaya kaosunu yorumladı
Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı'nı nasıl belirleyeceği konusu gittikçe daha karmaşık hale gelmeye başladı. Seçim ve referandum sandığının aynı anda vatandaşın önüne konulamaması halinde tam bir kaos yaşanacak. SABAH'a konuşan hukukçuların seçim sonrası yaşanacak tartışmalara ilişkin görüşleri şöyle:

* Prof.Dr. Ali Ülkü Azrak: Meclis toplandıktan sonra hemen seçilmesi zorunlu değil. Seçim süreci akamete uğradı. Yeni parlamento cumhurbaşkanını seçmek isterse seçebilir. Ancak, referandumda değişiklik kabul edilirse, halk yeni cumhurbaşkanını seçer. Parlamentonun seçtiğinin görevi de böylece bitmiş olur... 102. maddede 'seçimden sonra hemen cumhurbaşkanı seçilir' diye hüküm yok. Meclis'in taktirine kalmış.

* Ahmet İyimaya: Sonuç çıkana kadar parlamento cumhurbaşkanını beklemek zorunda. Anayasanın 102'inci maddesinde, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ne zaman başlatılacağına ilişkin açık hüküm yok. Meclis, kurucu iktidar yetkisini kullanıp, referandum sonuçlarını ve halkın seçeceği cumhurbaşkanını bekleyebilir. Parlamento, süreci beklemeden cumhurbaşkanı seçerse, görev süresi birkaç ayı geçemez. Referandum sonrası cumhurbaşkanı için sandık konulur ve seçime gidilir.

* Prof.Dr. Hikmet Sami Türk: Meclis'in ilk görevlerinden biri Cumhurbaşkanı seçmek olacak. Çünkü Anayasa değişmemiş olacak. Bana göre seçilen cumhurbaşkanının 7 yıllık bir görev süresi vardır. Yanlış hatırlamıyorsam Fransa'da buna benzer bir düzenleme yapıldı, süre indirildi. Ancak, mevcut cumhurbaşkanı seçildiği tarihteki anayasada 7 yıl olduğu için bu kadar süre görevine devam etti.