kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
AYŞE TÜTER

Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin

Jamaika usulü piliç
MALZEMELER

* 1 paket piliç göğüs (şerit kesilmiş)
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 1 adet limonun suyu
* 2 diş sarmısak (dövülmüş)
* 1 çorba kaşığı bal
* 1 tatlı kaşığı kuru baharat (kekik, biberiye, adaçayı, vb.)
* 1 tatlı kaşığı tatlı kırmızıbiber
* 1 çay kaşığı acı kırmızıbiber
* 1 çay kaşığı tane karabiber
* 1 tatlı kaşığı nişasta
* 1 çorba kaşığı soğan (ince kıyılmış
Et hariç diğer tüm malzemeleri büyük bir kapta iyice karıştırın. Etleri katın, iyice harmanlayın, üzerini streçle örtün ve buzdolabında 10 dakika dinlendirin. Etleri marinatın içinden silkeleyerek alın. Yağsız tavada, fırının ızgara konumunda arzu ettiğiniz kıvamda yumuşayıncaya kadar pişirin. Kalan marinatı küçük bir kaba koyun, karıştırarak ve üzerini kapatmadan 2 dakika pişirin. Etlerin üzerine gezdirerek servis yapın.

Kremalı tepsi böreği
MALZEMELER
*
3 adet yufka
* 500 gr. süt (kaynar)
* 120 gr. tereyağı
* 1 çorba kaşığı un
* 200 gr. beyaz peynir (çatalla ezilmiş)
* 3 adet yumurta
* 1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
Isıtılmış 1.5 çorba kaşığı tereyağında unu kısık ateşte 2 dakika kavurup, ateşten alın. Karıştırmaya devam ederek 125 ml. süt ve 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Koyulaşıncaya kadar pişirip, ateşten alın. Ilıyana kadar dinlendirin. Beyaz peynir ve maydanozu harmanlayın. Karıştırarak yumurtaları teker teker ilave edin. Hazırladığınız sosu da ekleyip, karıştırın. 300 ml. sütte kalan tereyağını karıştırarak eritin. İki adet yufkayı tepsiden biraz geniş olarak kesin, kalan yufka parçalarını irice koparıp, 4 eşit parçaya ayırın. Yağlanmış 30 cm. çaplı bir fırın tepsisine parçalanmamış yufkayı yayın. Sırasıyla iki çorba kaşığı yağlı süt gezdirin, bir adet daire kestiğiniz yufkayı buruşturarak yayın. İki çorba kaşığı yağlı süt serpip, iri koparılmış yufkaların 1 parçasını serin, 2 çorba kaşığı yağlı süt gezdirin, koparılmış yufkaların 2. parçasını yayıp, iki çorba kaşığı yağ gezdirin ve daire kesilmiş son yufka en üste gelecek şekilde kalan malzemeleri yerleştirin. En üste daire kesilmiş yufkayı buruşturarak yayın, iki çorba kaşığı yağlı süt gezdirin ve kenarlarından sarkan yufkaları en üste toplayıp, kaşık kaşık kalan yağlı sütü gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 1 saat pişirin. Fırından çıkarın, üzerine geniş bir tabak kapatıp, böreği ters çevirerek çıkarın. Ilıyıncaya kadar dinlendirip, dilimleyerek servis yapın.

Limon soslu köfte
MALZEMELER
*
500 gr. kıyma
* 1 adet büyük boy soğan (ince kıyılmış)
* 2 çorba kaşığı pirinç (unlu suyu gidinceye kadar yıkanmış, haşlanmış)
* 4 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)
* 2 adet yumurtanın beyazı (çırpılmış)
* 4 çorba kaşığı taze ekmek kırığı
* Tuz, karabiber (arzu ettiğiniz miktarda)
* 3 çorba kaşığı un
* 60 gr. tereyağı
Limonlu sos:
*
1.5 tatlı kaşığı nişasta
* 1 adet limonun suyu
* 1/2 adet limonun kabuğu (rendelenmiş)
* 1 su bardağı su
* 2 çorba kaşığı tereyağı
Kıyma, soğan, pirinç, maydanoz, yumurta beyazı, ekmek kırığı, tuz ve karabiberi birbirlerine karışıncaya kadar iyice yoğurun. Küçük ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, avucunuzda yuvarlak köfteler yapın. Isıtılmış yağa katın ve tavayı hafif sallayarak orta ateşte 13-15 dakika pişirin. Nişastaya yavaş yavaş ve karıştırarak limon suyu, limon kabuğu, su ve tereyağını katın. Karıştırmaya devam ederek orta ateşte sos hafif koyulaşıncaya kadar pişirin. Sosu köftelerin üzerine gezdirin, orta ateşte 2-3 dakika ısıtın ve servis yapın.