kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Çevreciler mutlu turizmciler ağlıyor

Veysi SAĞLAM - MERKEZ
Anayasa Mahkemesi orman arazilerine turizm tahsisini iptal etti. Ön tahsisi yapılan 53 orman arazisi ile ilgili kararlar otomatikman iptal edildi. 53 arazinin 21'i Antalya'da bulunuyor..
Anayasa Mahkemesi'nin, yıllardır tartışılan 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu'nun bazı maddelerini iptal etmesiyle orman arazilerinin turizme kapanması, farklı tepkilere neden oldu. İptal kararına giden süreç, Antalya Barosu Çevre Komisyonu'nun 2005'te, "Turizm amaçlı tahsis edilen orman arazilerinin yok olduğu" gerekçesiyle 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu'nun 8'inci maddesinin ormanla ilgili hükmünün Anayasa'nın 169'uncu maddesine aykırı olduğunu iddia ederek Danıştay'a başvurmasıyla başladı. Aynı yıl yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay 6'ncı Dairesi geçen yıl, Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak 2634 sayılı kanunun 8'inci maddesinin (A) fıkrasının (1) numaralı bendi ile (b) alt bendinin, (C) ve (D) fıkralarının iptalini ve yürürlüklerinin durdurulmasını istedi. Anayasa Mahkemesi de önceki gün "Turizme ayrılan taşınmaz mallardan Hazine'ye ait olan yerlerle, ormanların ilgili kuruluşlarca Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edileceğini" öngören düzenlemenin de yer aldığı bazı hükümlerini iptal etti. İptal kararı, Türkiye genelinde orman arazilerinde ön tahsisi yapılan 53 orman arazisini direk kapsıyor. Aralarında Antalya'dan 21 ayrı arazi ile 3 bin 500 dönümlük Lara Kent Parkı'nın da bulunduğu bu arazilerin ön tahsisi iptal edilmiş oldu. Bu tarihten sonra ormanlık alanlarda turizm amaçlı yeni tahsisler de yapılamayacak.

KARMAŞA YAŞANACAK
İptal kararı geçmişteki tahsisleri şu an için belki etkilemeyecek ancak orman arazileri üzerinde turizm amaçlı 25, 30 ve 49 yıllığına yapılan tahsislerin süreleri dolduğunda bir karmaşa yaşanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Çünkü tahsis süreleri dolduğunda araziler üzerindeki yapıların yıkılıp, yerinin ağaçlandırılması istenecek. Ancak yatırımcının da kazanılmış hak talep etmesi söz konusu olabilecek. Antalya'da 225'i 5 yıldız, 13'ü golf sahalı turistik tesis olmak üzere 308 orman arazisi üzerinde kurulu turistik tesis bulunuyor. Her tesis ortalama 80 dönümden oluşuyor. Antalya'da orman arazileri üzerinde kurulu toplam turistik tesis alanının yaklaşık 25 bin dönüm olduğu tahmin ediliyor. İzmir'de de Çeşme'de toplam 5 bin 73 hektar büyüklüğünde 5 turizm tahsis alanı var. Bu arazilerin yüzde 60'ı şahıs ve orman, yüzde 30'u da Hazine arazisinden oluşuyor. Dikili ilçesinde de yüzde 70'i şahıs ve orman, yüzde 30'u Hazine arazisi yaklaşık 40 bin hektarlık alan termal turizm bölgesi ilan edilmişti.
Haberin fotoğrafları