kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Tekrar kuduz aşısı yaptırmalı mıyım?

Ben bir hayvanseverim ama anladığım kadarıyla hayvanlar beni çok sevmiyor. Geçen sene bir sokak köpeği tarafından ısırıldım. Tam doz aşı yaptırdım. Ama geçen hafta bir tanesi daha ısırıp kaçtı. Galiba tıraş losyonumu sevmiyorlar. Kuduz merkezinde aşıya dair farklı şeyler söylediler ama ben yine de aşı yaptırmak istedim. Sizce de doğru mu yapmışım? Can K.- Beyoğlu

Kuduz aşısı uygulamaları; coğrafi bölgeye, yapılan aşının türüne ve klinik tecrübelere göre farklılıklar gösterir. Nasıl üretildiklerine göre değişik isimlerle adlandırılırlar. 'Sample' bazı ülkelerde halen kullanımda olan en eski tip aşıdır; ondan sonra ördek yumurtasında üretilen DEV (Duck Embryo Vaccine) gelir, sonrasında ise HDCV (Human Diploid Cell Vaccine) denilen ve insan hücre kültürlerinde üretilen modern aşılar çıkarılıp, kullanıma sunulmuştur.

YAN ETKİLERİ AZALDI
Bu aşıların yan etkileri erken örneklere göre çok azaltıldı ve koruyuculukları artırıldı. Kabaca HDCV denilen tür için uygulama tablosu şöyle: Temas edilen ya da ısıran hayvan şüpheli ve kayıpsa 0, 3, 7, 14 ve 28'inci günlerde birer doz aşı yapılır.

TAMAMLANMALI
Dünya Sağlık Örgütü 90'ıncı günde bir doz daha öneriyor. Bir yıl öncesine kadar aşılanmış kişilere, herhangi şüpheli bir temas sonucu tekrar kuduz bulaşma riski doğmuşsa 0 ve 3'üncü günlerde iki doz aşı daha öneriliyor. Başlanılan aşı programı basit şikayetlerle kesinlikle kesilmemeli. Aşılama konusundaki uygulama ve kararlar, bu konuda tecrübeli kurum ve bir hekim tarafından verilmeli.