kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Polonya'da komünist avı

Yeni Haber
Polonya'nın eski dışişleri bakanı Bronislaw Geremek, ülkedeki "komünizmden arınma" yasasına karşı gelmekten bir komitedeki onursal görevini kaybetti.

Polonya Cumhurbaşkanlığı makamından yapılan açıklamada, Geremek'in Polonya'da cumhurbaşkanı tarafından verilen en üstün devlet nişanı olan Beyaz Kanat Nişanı dağıtımı danışma komitesi üyeliğinden mahrum bırakıldığı belirtildi.

Biri devlet başkanı diğeri de başbakan olan antikomünist ikiz kardeşler Lech ve Jaroslaw Kaczynski'nin Hukuk ve Adalet Partisi, komünist dönemin sona ermesinden 17 yıl sonra çok tartışılan geniş çaplı bir operasyon başlatarak, komünist dönemin eski işbirlikçilerini kamu yaşamından dışlamaya çalışıyor.

Operasyon, siyasetçiler ve yargıda çalışanların dışında öğretim üyelerini, okul müdürlerini, kamu şirketi idarecilerini ve gazetecileri de hedef alıyor ve bu kişiler, işten çıkarılma tehdidiyle işbirlikçi olup olmadıklarını açıklamak zorunda bırakılıyor.

Verilen beyannameler, eski siyasi polisin dosyalarını yürüten Ulusal Bellek Enstitüsü (IPN) tarafından doğrulanıyor, yalan beyanda bulunulması halinde ise 10 yıl kamu ya da meslek yaşamından men cezası riski bulunuyor.

(AA)