kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Göçmen bir babanın cumhurbaşkanı oğlu

BELKIS KILIÇKAYA PARİS
Anketler yanıltmadı ve sandıktan aşırı sağcı lideri Sarkozy çıktı... Macar göçmeni bir babanın hukukçu oğlu, parlak kariyerini taçlandırıp 52'sinde Fransa'nın en genç cumhurbaşkanı seçildi..
Irkçı benzetmesi yapıldı, göçmenlerin ayaklanacağı endişesi yayıldı, ülkeyi aşırı sağa kaydıracağı söylendi... Ama korkular sandıktan çıkan sonucu değiştirmedi. Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy oldu. Son gün anketlerinde yüzde 55'e karşı 45 oyla önde olan UMP lideri, "Amerikan rüyasını" gerçekleştirdi. Macaristan göçmeni reklamcı bir baba ile hukuk mezunu bir annenin çocuğu Sarkozy. Atalarından Mihail Sarkozy, Osmanlı'ya karşı verdiği başarılı mücadeleden dolayı Macaristan Kralı İkinci Ferdinand tarafından asalet nişanıyla onurlandırılmış biri.

ONUN DA SLOGANI 'DEĞİŞTİM'

Sarko, başkent Paris'in zengin banliyölerinden Neuilly'de doğdu. Annesi gibi hukuk fakültesi mezunu. Siyasal bilimler de okudu ancak İngilizce sınavını veremeyince diploma alamadı. Adaylığını açıkladığı dönem eleştirilerde ortak sıfatlar sıralanıyordu: Hissiz, mekanik, otoriter... Bu imajı silebilmek için "Değiştim" sloganını seçti. Katıldığı bir TV programında babasının kendilerini terk edişini anlatınca annesi "Duyan da zavallı bir çocukluk geçirdi sanır. Dedesi tanınmış bir cerrahtı. Maddi sıkıntı çekmedi" açıklaması yaptı.

MAZERETİM VAR ASABİYİM!

İkinci eşi Cecilia'nın bir başka erkek için evi terk etmesi, 6 ay sonra geri dönmesi sırasında sıkıntılı günler yaşadı. Fransa'nın süper enerjik, hiperaktif yeni cumhurbaşkanı klasik bir devlet adamından ziyade modern bir icraatçı izlenimi veriyor. Pragmatik, realist, bazen ölçüsüz. Ağırbaşlı, sakin, soğukkanlı değil. Fevri tavırlarıyla meşhur. Birinci turda Fransa'da sağın tarihindeki en yüksek oyunu alan Sarkozy, başarılı bir siyasetçi. 28 yaşında doğduğu ilçenin belediye başkanı seçildi, 24 yıl sonra ise ülkesinin cumhurbaşkanı...