kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

'AB size sözünü tutmalı'

GÖKÇEN KESGİN
İncil'in din derslerinde okutulmasını sağlayarak adından söz ettiren Danimarka Eğitim Bakanı'yla, ülkesindeki Türk azınlık okullarda İslam dersleri ve Türkiye'nin AB sürecini konuştuk..
İstanbul'da görüştüğümüz Bakan Bertel Haader, Avrupa Birliği projesi kapsamındaki pilot okulları gezdi. Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'le de görüşen Haader'le İstanbul'daki son gecesinde konuştuk. Başbakan Erdoğan'ın eğitim alanında bahsettiği gelişmeleri bizzat gördüğünü söyleyen Bakan, "Deneye ve özgür düşünceye dayalı sistem kurulmuş" dedi ve sorularımızı yanıtladı:

'SAYGI DUYUYORUM'

* Türkiye'deki laik sisteme saygı duyuyorum. Her ülkenin farklı bir laiklik geleneği var. Danimarka'da okulda başörtüsü takılabilir. Fakat Türkiye laik gelenek üzerine kurulu. Buna saygı duyuyorum.

* Danimarka'da karşı cinsle tokalaşmayı reddedenler kamu görevinde çalışamayacak. Bu karar aslında başörtülü milletvekili Esma Abdulhamid'in meclise bu şekilde girmek istemesiyle başladı. Aday olduğu Birlik Listesi Partisi aşırı laik bir partidir! Partide ateistler bile var. Zaten kamu görevi yapan kişilerin tokalaşmaması çok garip. Bu kişi de tokalaşmayacağını söylüyor...

OKULDA İSLAM DERSLERİ

* Ben Eğitim Bakanı olarak öğretmenlerin hicab giymesine kesinlikle karşı çıktım. Öğretmenin yüzü görünmeden sadece gözleri görünüyor. Bu kesinlikle ders anlatması doğru değil.

* Danimarka'daki Türk azınlık dernekleriyle görüştüm. Türk çocuklarının okulda İslam dinini öğrenebilmeleri için gerekli garantileri verdik. Buna aileler karar verecek...

HIRİSTİYAN KULÜBÜ DEĞİL


* AB, Türkiye'ye adaylık verdi ve de sözünü tutmalı. Biz sözlerimizin arkasındayız. Türkiye de hızla gelişim gösteriyor. Kimse bu sözleri bir kenara atamaz. Zaten Danimarka hükümeti olarak da bu görüşümüzü koruyoruz. AB bir Hıristiyan kulübüdür, Müslümanlar giremez diye bir kural yok.