kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Polisin sıktığı biber gazında ölüm riski

Necla GÖRGEÇ/ HABER MERKEZİ
Biber gazına maruz kalan kişilerde ölüme varan riskler oluşabileceği belirtiliyor. Kalp ve astım hastaları da büyük tehlike altında..
1994'ten itibaren kayıtlarında yer alan biber gazı toplumsal olaylarda polisin en çok kullandığı madde. Özellikle kadınların korunmak için ilk başvurduğu piyasadaki biber gazı ile polisin kullandığı arasında yoğunluk farkı var. Piyasadaki biber gazı yoğunluğu yüzde 10 seviyesinde iken, polisin kullandığı ise yüzde 15 yoğunlukta. Polise dağıtılan fiyatı 3 ila 10 dolar arasında değişen biber gazı iki ayrı modelden oluşuyor.

ETKİSİ 2 SAATE KADAR SÜRÜYOR
Emniyet tarafından ithal edilen, satışı ve gümrüğü özel işlemler gerektiren biber gazının özel güvenlik şirketleri tarafından piyasaya sunulması hukuki açıdan tartışılıyor. 7.5 YTL ile 10 YTL arasında satılan biber gazı telefonla bile sipariş edilebiliyor. Etkisi 20 dakika ile 2 saat süren biber gazı ilk olarak; gözlerde, burunda ve deride yanma, görme ve nefes alma güçlüğü, öksürük kişide belirtiler veriyor. Özellikle yüze ve ağza direkt sıkılmasının zamanla işlev bozukluklarına neden olacağını belirten Prof. Şebnem Korur Fincancı, "Solunum ve kalp olanlar için ölüm riski yüksektir" dedi.