kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Yapay bronzlaşma

Dr. Yasemin Fatih Amato
Havaların ısınmasıyla birlikte cildimizin beyazlığı bize tuhaf gelmeye başladı. Birçoğumuz 'kendimize zarar vermeden biraz cilt rengimizi koyulaştırsak' diye aklımızdan geçiriyoruz. Solaryum biraz düşündürücü ama bronzlaştırıcı kremler yaygın bir şekilde kullanılıyor. Piyasada birçok çeşidi var. Kendi cildinize en uygun olanı bulmak için denemeniz gerekiyor. Hemen hepsinde temel aktif madde dihidroksiaseton yani DHA'dır... DHA alt deride bulunan proteinleri çalıştırır. Cilt üzerinde kahverengi bir tabaka oluşmasını sağlar. Bu bronzluk birkaç gün devam eder. Cilt yenilendikçe rengi açılır.

Bronzlaşma kabinleri
Güzellik salonlarında ve SPA'larda vücuda püskürtülerek uygulanan bronzlaşma cihazları da kullanılıyor. Saçlarınıza bir bone koyulur, gözlerinizi kapatırsınız, nefesinizi tutarsınız ve bronz bir duş alırsınız. Sonra bir havlu ile spreyin fazlası alınır. Derinin daha kalın olduğu dizlere, dirseklere ve ayak tabanlarına koruyucu bir krem sürülür. Böylece renk dalgalanmaları en az düzeyde kalır. Buna rağmen kremlerden daha dayanıklı olacağını sanmayın. Bütün bunların ömrü de ancak birkaç gün devam eder. Cildiniz ne kadar pürüzsüz ise, o kadar iyi sonuç alırsınız. Öncelikle yüzünüzü granüllü bir peeling ile temizleyin. Vücudunuza peeling yapın. Diz, dirsek ve topuk gibi derisi daha kalın olan yerlerinizi hafifçe törpüleyin veya keseleyin.

Hangisi daha iyi
Bronzlaşma ürünleri krem, jel ve köpük losyon gibi çeşitli biçimlerde olabilir.
* Jel ile ciltte daha fazla renk nüansları yaratabilirsiniz. Yağlı ciltlere daha uygundurlar.
* Krem formunda olanlar, uygulaması en zor olanlardır. Ama nemlendirici ve besleyicidir. Bu nedenle cildi kuru olanlar tercih edebilir.
* Süt şeklindekiler, ilk kullanımda eşit uygulayabilme açısından diğerlerine göre daha pratiktir.
* Köpüklerin avantajı, nispeten çabuk kurumalarıdır. Çeşitli ürünlerdeki DHA oranları farklıdır. Bu nedenle yapay renklendiricileri daima, az miktarda kulanın. Bu ürünleri sürmeden önce başka bir krem kullanmayın. İşlemden sonra avuçlarınızın kınalı görünmesini istemiyorsanız, eldiven takın. Hamile ya da emzirenler, bronzlaştırıcı krem kullanıp kullanamayacağınızı doktorunuza danışın. Yapay tenler, güneşte bronzlaşmış gibi görünür. Ama gerçekte öyle değildir. Ne kadar esmer görünseniz de, güneş sizi 'beyaz' görür. Yani cildiniz güneş etkilerine beyaz bir ten kadar açıktır. Bu yüzden mutlaka koruyucu kremler kullanmalısınız.