kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

10 yılla rekor kırıp bıraktı

Dün 10 yılını tamamlayan İngiltere Başbakanı görevde en uzun süre kalan isim oldu. İstifasını önümüzdeki hafta açıklayacak. Halefi Brown..
Irak savaşı krizi sonrası lideri olduğu İşçi Partisi'nden 8 bakan yardımcısının istifası üzerine krize giren yönetimde düğüm çözülüyor... "Bir yıl içinde gidiyorum" açıklaması yapan İngiltere Başbakanı Tony Blair, sözünü tuttu. Dün İngiliz GMTV kanalına yaptığı açıklamada, "İngiltere'yi artık yeni bir ekibin yönetmesinin zamanı geldi. Gelecek hafta duruma netlik kazandıracağım" dedi.

HAZİRANDA GİDİYOR
Aylardır süren spekülasyonlara bir son vererek istifa tarihi hakkında ilk kez net bir açıklama yaptı. Başbakanlıkta 10'uncu yılını kutlayan Blair konuşmasında, "10 yıl bu görevi sürdürmek için uzun bir süre" dedi. Aralarında süren sürtüşmeye rağmen halefinin Maliye Bakanı Gordon Brown olacağı sinyalini de, "Maliye Bakanı olarak yaptıklarına 10 üzerinden 10 veriyorum. Her zaman onun çok büyük bir başbakan olacağını söyledim. Buna inanıyorum" diyerek verdi. İngiliz Telegraph gazetesi Blair'in 3 Mayıs'taki yerel seçimleri de partisinin başında geçireceğini, resmi istifa tarihinin de 30 Haziran olmasının beklendiğini yazdı. Gazeteye göre bu sayede Brown, çok yıpranmadan 2009'daki genel seçime hazırlanmak için yeterli zaman bulacak.

ÜÇ KEZ SEÇİM KAZANDI
Blair arka arkaya 3 kez seçimi kazanıp, 10 yıl boyunca başbakanlık koltuğunda oturarak İngiltere siyaset tarihinde büyük bir rekora imza attı. Ancak 2003'te başlayan Irak Savaşı, asker kayıpları ve savaşı başlatan nedenlerin "yalan" çıkması Blair'in desteğinin düşmesine ve parti içinde başını Brown'un çektiği bir muhalif cephe oluşmasına neden oldu.