kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Dış Basın: Bilek güreşi istikrarı tehdit ediyor

DIŞ HABERLER
İLİŞKİLİ HABERLER
h
Dış Basın: Bilek güreşi istikrarı tehdit ediyor
Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamalarına dünya basınının ilgisi devam ediyor. Bazı gazetelerde yer alan yorumlar şöyle:

* El Pais (İspanya): İslami hükümet ile ordu arasındaki bilek güreşi Türkiye'nin istikrarını tehdit ediyor. Türk tarihinin beşinci darbesine tanıklık ediyor muyuz? Ordu ile hükümet arasındaki bilek güreşi Türkiye'yi 1997 yılından bu yana en kötü siyasi krize sürüklemekle tehdit ediyor.

* New York Times (ABD): Hükümet ordu yasadan ya da kendisini yöneten hükümetten daha güçlü değildir diyerek öcünü aldı. Türkiye'nin seçilmiş lideri orduyu uyarıyor. Hükümetin açıklaması askerler, Anayasa Mahkemesi ve cumhurbaşkanından oluşan laik düzen ile Başbakan Erdoğan arasındaki irade yarışmasını alevlendirdi.

* Observer (İngiltere): Türkiye askeri krizle karşı karşıya. Türkiye'nin laik eliti, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adayı olmasına ilişkin ciddi kaygılarını dile getirdi. Gül'ün yapacağı atamalar ile mahkemelerin laik niteliklerini erozyona uğratmaktan korkuluyor.

* Le Monde (Fransa): Hükümet ile ordu arasında gerilim artıyor. Gücün AKP'nin elinde yoğunlaşması ülkenin laik elitini kaygılandırıyor.

* ABC (İspanyol): Türk hükümeti orduya sert bir yanıt verdi. Avrupa Komisyonu Üyesi Olli Rehn de "ender rastlanan sert bir tepki" gösterdi. İslamcı Tayyip Erdoğan, ülkenin yakın tarihinde orduya tepki göstermeye cesaret eden ilk politikacı.

* BBC (İngiltere): Artan siyasi kriz arasında laikler İstanbul'da toplandı. Türkiye'de ordunun açıklamasının ardından gerilim yükseldi. Ordunun açıklaması gerçek bir karışıklık yarattı.

* Washington Post (ABD): İslami kökenli hükümet ordunun açıklamalarına sert tepki verdi.