kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Abdüllatif Şener

Şener: Bu insanlar ne istiyor, bakmak lazım

ANKARA
Başbakan Yardımcısı Şener, Çağlayan'daki mitingi "demokratik tavır" diye yorumladı ve "Bu insanlar ne istiyor, talepleri nedir diye herkesin düşünmesi lazım" dedi. Şener, bu saatten sonra seçimin erken sayılmayacağını söyledi..
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Genelkurmay bildirisi sonrası siyasi gelişmeleri değerlendirirken bu saatten sonra hiçbir seçimin erken sayılmayacağını belirterek, "Ağustos gibi seçim yapılabileceğini" söyledi. Şener, Çankaya seçim sürecinde önce Ankara Tandoğan'da ardından İstanbul Çağlayan'da yüzbinlerin katıldığı mitingleri "demokratik tavır" diye yorumladı ve "Bu insanlar ne istiyor, talepleri nedir diye herkesin düşünmesi lazım" dedi.

'HÜKÜMET FARKINDA'
Şener, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt arasında yapılan görüşmenin "yumuşak bir tonda ve faydalı" geçtiğini belirtirken, hükümetin Genelkurmay açıklamasını gerçekçi değerlendirdiğini söyledi. Şener, "Hükümet açıklamanın kendisine yönelik olduğunun farkında. Böyle gerginlikler kimsenin faydasına değildir. İki açıklamada da özü itibariyle aynı şeyler söyleniyor. Algılamalarda farklılıklar var. Bu farklılıkların giderilmesi lazım. Tüm anayasal kurumlar birbirini anlamaya çalışmalarıdır" dedi. Şener, şöyle devam etti: "Hükümet sözcümüzün yaptığı açıklamadan da görüleceği gibi gerçekçi bir açıklama yapılmıştır. Ülkemizde böylesine gerginlikler kimsenin faydasına değil. Basın, iş dünyası, vatandaş açısından da böyle. Gerginliklerin yaşanması durumunda uzun yıllar tamir edilemeyecek sonuçlar ortaya çıkar. Kavga kimsenin yararına değil. Herkesin makul olması gerekiyor. Devletimizin temel nitelikleri, herkesin sahip olduğu hassasiyetler vardır. Karşılıklı algılamalarda farklılıklar var."

'HUKUKA GÜVENMELİYİZ'
Şener, Genelkurmay bildirisi için de "Genelkurmay'dan zaman zaman bu tür değerlendirmeler yapılıyor. Bence Türkiye'nin sorunları normal ortamda tartışıp, çözümü birlikte aramaları ülkemizin geleceği açısından daha hayırlıdır" yorumunu yaptı. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin devam ettiğini ve Anayasa Mahkemesi kararının beklendiğini vurgulayan Şener, "Hukukun genel ilkeleri çerçevesinde anayasanın özüne uygun bir sonuç çıkacağını düşünüyorum. Bulunduğumuz zemin bir hukuk devleti olduğuna göre buna güvenmemiz gerek" dedi. Erken seçimin ağustosta yapılabileceğini belirten Şener, "Bu noktada hiçbir seçim erken seçim sayılmaz. Şahsi düşüncem cumhurbaşkanı seçiminin ardından erken bir tarihte, ağustos gibi seçim yapılabilir" dedi.

DÜŞÜNMEK LAZIM
Şener, Ankara Tandoğan'dan sonra İstanbul'da dün yüz binlerin katıldığı Çağlayan'daki mitingi de şöyle değerlendirdi: "Bu demokratik bir tavırdır. Demokrasi insanların taleplerini ve anlayışlarını rahatça ifade edebilecekleri bir rejimdir. Bu görüntüler demokrasinin kurallarına uygun. Bu insanlar ne istiyor, talepleri nedir diye herkesin düşünmesi lazım."