kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Yüz binler 'Cumhuriyet' dedi

Ankara'daki Cumhuriyet mitinginin bir benzeri, dün de İstanbul'da gerçekleşti. Çağlayan Meydanı'nı bayraklarla süsleyen onbinlerce vatandaş, attıkları sloganlar ve marşlar eşliğinde cumhuriyetin ve demokrasinin sahipsiz olmadığını haykırdı..
Ankara'da 14 Nisan'da Atatürkçü Düşünce Derneği öncülüğünde yapılan ve büyük yankı uyandıran Cumhuriyet Mitingi'nin İstanbul ayağı, dün Çağlayan Meydanı'nda gerçekleştirildi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Cumhuriyet Kadınları Derneği başta olmak üzere yaklaşık 500 dernek ve kuruluşun destek verdiği mitinge ellerinde Türk bayraklarıyla katılan binlerce vatandaş Çağlayan Meydanı'nı hıncahıç doldurdu. Başlama saati 14.00 olmasına rağmen miting alanı saat 12.00 sıralarında tamamen doldu. Perpa- Çağlayan Meydanı - Şişli Camisi hattındaki yaklaşık 10 kilometrelik yol mitinge gelenlerle dolup taştı.

4 KM'LİK BAYRAK...
Ankara Tandoğan Meydanı'nda da açılan 4 kilometrelik Türk bayrağı burada da açılırken, hoparlörlerden sık sık 10.Yıl Marşı çalındı. Türk bayrakları ve Atatürk posterinin açıldığı meydanda "Hepimiz Kemalist, Hepimiz Türk'üz", "Hükümet istifa", "Ne ABD, Ne AB, Tam Bağımsız Türkiye", "Türkiye Laiktir Laik Kalacak", "Her şey Vatan İçin", "Atatürk Gençliği Görev Başında", "Çankaya Yolları Şeriata Kapalı", "Tayyip Baksana Kaç Kişiyiz Saysana". "Cumhuriyet Düşmanı Bu Meclisin Başkanı" sloganları atıldı. "Cumhuriyet Mitingi" saat 14.00'te Atatürk ve silah arkadaşları için saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Sunuculuğunu Mehpare Çelik'in yaptığı mitingde oyuncu Halit Ergenç Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni okudu. Ardından Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Türkân Saylan, Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Başkanı Prof. Dr. Necla Arat ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nur Serter konuştu.

'DARBE ÇÖZÜM DEĞİL'
Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (STKB) Başkanı Prof. Dr. Necla Arat, ''14 Nisan'da Tandoğan'da yükselen dip dalgası, bugün Çağlayan Meydanı'nda bir tsunamiye dönüştü'' derken Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan da ''İşler kötü dostlar, kötü yönetiliyoruz ve bunun karşısında ne sosyal demokratlarımızda ne de merkez sağda jetonlar düşüp el ele verme icraatı yok'' diye konuştu. Darbelerin çözüm olmadığını belirten ÇYDD Genel Başkanı Saylan şöyle devam etti: "Şiddeti değil barış ve kardeşliği savunuyoruz. Bütün bunların çözümünün darbeler olmadığını da kurbanlar vererek öğrendik. Ordumuz sınırlarımızı korur, terörle savaşırken, bir yandan da doğal afetlerde, eğitimde ve laik Cumhuriyetin korunmasında vardır, var olacaktır. En kısa sürede seçim barajı indirilerek, oyumuzun parlamentoya yansıyacağı bir seçimle herkes için eşit tek bir hukuk düzenini sağlamalıyız. Önümüzdeki seçimlerde tek parti diktasından kurtulmak için el ele vermeyi sürdürmeliyiz."

SAAT 17.00'DE BİTTİ
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nur Serter ise sivil darbe girişimi yapmakla suçladığı AKP'nin oyunlarına geçit vermeyeceklerini ifade ederek, "Genelkurmay Başkanımıza 'memur' diyen bir zihniyete karşı, şanlı Türk Ordumuzun önünde eğiliyoruz" dedi. Konuşmaların ardından, Edip Akbayram ve Hasan Karayol şarkılar seslendirdi. Miting saat 17.00 sularında, kalabalığın dağılmasıyla beraber son buldu.