kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Miting manzarasında iki unsur hemen göze çarpıyordu: Kadınların çokluğu ve her yeri kaplayan bayrakların oluşturduğu çarpıcı görüntü..
* Çağlayan mitinginin heyecanı katılacak kitleleri bir önceki gün akşamdan sardı. Mitinge katılmayı planlayan kadınlar ne giyeceklerini önceden kararlaştırdı, eşine dostuna "sen de katıl, gelmezsen olmaz" baskısı yaptı. Miting heyecanına sabahın ilk saatlerinde "erken gidelim yoksa uzakta kalırız" telaşı de eklenince resmi başlangıç saatinden çok önce meydan tümüyle doldu.

YÜRÜMEK İMKÂNSIZ


* Saatler ilerledikçe meydan bayrak denizine dönüştü. Herkes elindeki bayrağı yukarı kaldırıp sallamaya başlayınca katılanların üzerindeki giysiler hatta binlerce insanın saç rengi bile seçilemez hale geldi.

* Saatler geçtikçe meydandaki saflar sıklaştı, kalabalık artında miting alanında bir yerden bir yere gitmek de zorlaştı. Hatta bir ara, alanda yüz metrelik bir mesafeyi kat etmek bir saati buldu.

* Mitingdeki kadın ağırlığı konuşmacılara da yansıdı. Özellikle çağdaş Türk kadınını temsil eden derneklerin temsilcisi kadınlar konuşurken dinleyici kadınlar hep bir ağızdan "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganı atıyordu. Bu arada meydan da pek çok türbanlı ya da başörtülü kadınlar da vardı.

AKBAYRAM AĞLATTI

* Mitingi güleryüzlü ifadelerle izleyen kadınlar özellikle Başbakan Tayyip Erdoğan'ın adı geçtiğinde ya da görüntüsü verildiğinde hemen ıslıklamaya ve protestoya başladı.

* Sık sık muhalefet partilerini AKP'ye karşı birleşmeye çağıran miting katılanları en duygusal anları Edip Akbayram'ın sahne aldığı dakikalarda yaşadı. Akbayram'ın "Aldırma Gönül Aldırma" şarkısı hepbir ağızdan söylendi. Bazı kadınların bu şarkı sırasında ağladıkları gözlendi.