kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Hadi Teherani

'E5 ve TEM çevresindeki evler gelecekte prim yapmayacak'

EBRU ERDOĞAN
Gayrimenkul Zirvesi için İstanbul'a gelen Hadi Teherani, İstanbul'daki çarpık kentleşmeyi değerlendirdi ve binaların yüzde 90'ının çirkin olduğunu söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
h
'E5 ve TEM çevresindeki evler gelecekte prim yapmayacak'
Türkiye'de gelişen emlak sektörü, artık boyut değiştiriyor. Birbirinin aynı konut üretiminin yerine tasarım ön plana çıkınca, dünyaca ünlü mimarlar da yeni projeler için Türkiye'deki yatırımcılarla birlikte çalışmaya başlıyor. Bu mimarlardan biri de Hadi Teherani. İranlı Teherani, Almanya'da yaşıyor. Önümüzdeki dönemde İstanbul'da Torunlar Şirketler Grubu için üç yeni projeye başlayacak olan Teherani, GYODER'in düzenlediği Gayrimenkul Zirvesi için İstanbul'daydı.

* İstanbul'da insanların konut ihtiyacı her geçen gün artıyor. Bu kadar çok projenin yapılması da bunun bir sonucu. Sizce bu konutların yapımında neye dikkat edilmeli? Türkiye'deki yatırımcılar, özellikle İstanbul'da E5 ve TEM gibi iki otobanın yanına yapılan inşaat arsalarının çok iyi konut alanları olduğunu söylüyorlar. Ben buna çok şaşırıyorum ve gülüyorum. Nasıl olur da otoban kenarları gibi yaşam alanları için uygun olmayan yerler konut alanları olabilir? Pencereyi açtığınızda korkunç bir otomobil gürültüsü ve hava kirliliği var. İstanbullular da burada oturmayı bir avantaj sanıyorlar. Ama zaman içinde buraların yaşam kalitesine uygun olmadığını anlayacaklar. Şehir dışlarında, yeşil alanı olan, pencereyi açtıklarında nefes alabilecekleri, balkonda oturup kebap yapabilecekleri yerlere taşınacaklar.

* İstanbul'a ilk defa geldiğiniz üç yıl öncesinden bugüne şehrin mimari yapısıyla ilgili neler gözlemliyorsunuz? İstanbul çok değişti ve gelişti. Şehrin gelişmesiyle paralel olarak restoranlar, kafeler, yani yaşam da gelişiyor. Binaların yüzde 90'ının mimari estetiği yok. Fakat Kanyon gibi bazı yeni ve iyi projelerin hayata geçirildiğini görüyorum. Bu durum artık insanlardaki beklentilerin ve standartların yükseldiği anlamına geliyor. Bu da bence iyiye gidişin bir işareti.

* Peki bu süre zarfında şehrin siluetinin bozulduğunu düşünüyor musunuz? İstanbul'un silueti dünyada neredeyse hiçbir şehirde yok. Bu nedenle silueti bozmamak adına mimari yapıyı dengelemek lazım. Şangay gibi bir şehirde bunu yapabilirsiniz. Ama İstanbul'da yüksek katlı binaların mümkün olduğunca az olması gerekir. Esentepe-Mecidiyeköy- Maslak hattındaki merkezi iş alanında gökdelenlerin yoğunluğu göze çarpıyor. Bu doğru bir tercih ve kaliteli olması koşuluyla bu gökdelenlere daha ihtiyaç var. Artık şehir merkezi dışında da çok katlı binalara rastlıyoruz. Ama bu binaların hepsi de birbirinin kopyası ve çok çirkin görünüyorlar.