kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Turist sayısı artıyor gelirler yerinde sayıyor

İlk çeyrekte gelen turist sayısını yüzde 17 artıran Türkiye gelirlerinde aynı başarıyı yakalayamadı. Turist başına düşen harcama 54 dolar düşünce turizm gelirlerindeki artış yüzde 8'de kaldı..
İlk çeyrekte ağırladığı turist sayısıyla umut veren Türk turizmi elde ettiği gelirler açıklanınca çok iyi bir görüntü olmadığı ortaya çıktı. Yılın ilk üç aylık döneminde gelen turist sayısı yüzde 17 artarken gelirlerdeki artış yüzde 8'de kaldı. Turist başına gelir ise 54 dolar düşerek 678 dolara geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre turizmden gelen olumlu sinyaller açıklanan gelir rakamlarıyla birlikte yerini soru işaretlerine bıraktı. Verilere göre Türkiye'ye gelen turist sayısı ilk çeyrekte yüzde 17 artarak 3 milyon 192 bin kişiye ulaşırken gelirler bu artışa ayak uyduramadı. Yılın ilk üç aylık döneminde toplam turizm gelirleri sadece yüzde 8.04 arttı ve 2 milyar 162 milyon dolarda kaldı. Turist sayısındaki artışın altında kalmasında ise kişi başına düşen turist harcamasının geçen yıla göre düşmesi etkili oldu. Tur operatörlerinin Türkiye'deki otellerden fiyat kırmalarını istemesinin de etkili olduğu tahmin edilen bu gelişme sonrası kişi başına düşen turist harcaması geçen yıla göre yüzde 7.3 azaldı ve 678 dolara kadar geriledi. Bu yılın ilk çeyreğinde kişi başına düşen turist harcamaları geçen yılki 732 dolarlık düzeyde kalsaydı Türkiye 173 milyon dolar daha fazla gelir elde edebilecekti.

YEME İÇMEYE HARCANIYOR

Turistlerden elde edilen 2 milyar 162 milyon dolarlık gelirin dağılımına bakıldığında en önemli harcama kaleminin 589 milyon dolarla yeme-içmeye ayrıldığı gözleniyor. Toplam harcamaların yüzde 27.3'ünü oluşturan bu harcamaları yüzde 16.3 (351.7 milyon dolar) ile konaklama harcamaları izliyor. Paket tur harcamalarından Türkiye'ye kalan paylar toplamı ise toplam harcamaların sadece yüzde 6'sını (130 milyon dolar) oluşturuyor. Sağlık, eğitim, kültür turizminin toplam içindeki payı yüzde 4.4'te kalırken giyim ve ayakkabı harcamaları yüzde 14.5'le en fazla yapılan üçüncü harcama kalemi oldu.

TURİZM GİDERİ % 18.2 ARTTI
Turizm gelirlerini artırmakta zorlanan Türkiye'nin turizm giderleri ise hızla artıyor. Bu yılın ilk çeyreğinde turizm giderleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.2 oranında artarak 671 milyon 118 bin dolar oldu. Bu rakamın 659 milyon 384 bin kişisel, 11 milyon 735 bin doları ise paket tur harcamalardan oluştu. İlk çeyrekte, en yüksek turizm gideri 255 milyon 578 bin dolar ile ocak ayında gerçekleşirken, mart ayında 217 milyon dolar, şubat ayında ise 198.5 milyon dolar turizm gideri gerçekleşti. Gider, ocak-mart döneminde kişi başı ortalama harcama 572 dolar oldu.
Haberin fotoğrafları