kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Solana ile Larijani sabah kahvaltısında Abdullah Gül'ün konuğu oldular.

Solana'nın 367 sorusu: Kaç oy gerekli dostum

EVREN MESCİ ANKARA
Cumhurbaşkanlığı için 367 oyu tamamlamaya çalışan Gül'e, "nükleer zirve" için Ankara'da buluşan İran ve AB'den destek geldi. AB temsilcisi "Gül, Türk halkına mutluluk getirir" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
h
Solana'nın 367 sorusu: Kaç oy gerekli dostum
AB temsilcisi Javier Solana ve İran'ın nükleer baş müzakerecisi Ali Larijani, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı için de güçlü destek verdi. AB ve İran temsilcileri "nükleer zirve" için Ankara'da bir araya geldi. AB'nin Ortak Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Gül'ün kendisi ve İran'ın nükleer baş müzakerecisi Ali Larijani için Dışişleri Konutu'nda verdiği kahvaltıya gelir gelmez "Şimdi cumhurbaşkanı olmanız için kaç oy gerekiyor?" diye sordu. Gül de konuklarına izah etti. Solana ve Larijani, kameraların önünde de Gül'e güçlü destek verdi. Gül'ün aracılığıyla önceki gün Ankara'da nükleer zirvede bir araya gelen Solana ve Larijani görüşmelerine dün de Swissotel'de devam ettiler. İkili, sabah kahvaltısı içinse Gül'ün konuğuydu.

'BÖLGE REFAHINA KAYNAK'
Gül, kahvaltının ardından yapılan basın toplantısında böylesine önemli bir konuyu Türkiye'de masaya yatırdıkları için konuklarına teşekkür etti ve sorunun diplomasi yoluyla çözümünün önemini vurguladı. Toplantının Ankara'da yapılmasının İran-Türkiye ilişkilerinin yakınlığının göstergesi olduğunu söyleyen Larijani de "Gül'e başarılar diliyor ve kalpten sevgilerimi sunuyorum. Cumhurbaşkanı olursa Türkiye ve bölge refahında önemli bir kaynak olacaktır" dedi. Gül ile yakın dostluğuna dikkat çeken Solana da "Eminim ki Gül'ün Cumhurbaşkanlığı Türk halkı için mutluluk verecek" şeklinde konuştu.

ORTAK TUTUM
Larijani ve Solana, nükleer konuda da bazı noktalarda ortak pozisyon belirlediklerini ve iki hafta sonra tekrar bir araya geleceklerini söyledi. Solana, bu görüşmelerin "müzakerelere hazırlık" niteliği taşıdığını vurguladı. Farklı görüşler olmasaydı bir araya gelmeye gerek kalmayacağına dikkat çeken Larijani de çözümün müzakere yoluyla kazanılacağını vurguladı.

'RAHATSIZLIK VERMEYELİM'
Solana, bir sonraki görüşmenin Türkiye'de olup olmayacağı sorusu üzerine de "Burası çok güzel ve Türk halkı çok misafirperver. Nerede olacağı belli değil ama Türk halkına da fazla rahatsızlık vermek istemeyiz" esprisiyle yanıt verdi. Bakan Gül, Larijani ile Solana'ya Atatürk'ün de çok sevdiği Mevlana'nın "Mesnevi" kitabını hediye etti.