kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Rekor dalgası İMKB'yi zirveye taşıdı

YAVUZ BARLAS
Dünya borsalarında peş peşe kırılan rekorlar, Köşk adaylığı sancısını atlatan İMKB'yi tarihi zirveye ulaştırdı. İMKB-100, 48.032 puanla 27 Şubat 2006'dan bu yana en yüksek seviyeye dün ulaştı Dolar 1.32 YTL'ye düşerek, 9 Mayıs 2006'daki küresel dalga öncesindeki düzeye indi. Türk tahvilleri Abdullah Gül dopingi ile yükselirken, faiz yüzde 18.22 ile 10 ay önceki seyiyeye geriledi ..
Cumhurbaşkanlığı adayına ilişkin belirsizliğin ortadan kalkmasıyla birlikte azalan siyasi tansiyon borsanın dünya piyasaları ile birlikte rekora koşmasına imkân tanıdı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tüm zamanların rekorunu kırarken, dolar 1,3260 YTL'ye kadar indi. İMKB-100 endeksi 48 bin 32 puandan kapandı. Bu rakam Türk Lirası bazında İMKB'nin tarihi rekoru oldu. İMKB-100 en son 27 Şubat 2006'da 47 bin 728 puandan kapanarak rekor kırmıştı. Dün İMKB-100 endeksi önceki günkü kararsız hareketinin ardından yüzde 2.16 yükseldi.

Dolar bazında rekor
Seans içindeki en yüksek seviye ise 28 Şubat 2006'da 48 bin 192 puan ile yakalanmıştı. Dolar bazında ise İMKB-100 3,63 sente ulaşarak 2000 yılındaki 3,69 sentlik rekora bir adım daha yaklaşmış oldu. İMKB'nin tarihi zirveye uzanmasında ABD Dow Jones endeksinin açılışla birlikte tarihinin yüksek seviyesi olan 13 bin 36 puana kadar yükselmesinin etkisi büyük oldu. ABD borsaları birlikte Brezilya'nın başını çektiği Latin Amerika borsaları da rekor kırdı. Avrupa'da yükseliş dalgasından olumlu etkilendi. ABD'de rekorun ardından küçük çaplı kâr satışları hâkim oldu. ABD'de rekora koşmasında canlanmasının sürdüğüne işaret eden makro ekonomik dataların açıklanması etkiliydi.

Erken seçim hareketi
AKP'de Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda uzlaşmanın sağlanmasının ardından gözler önce oylamaya ardından da genel seçimlere çevrildi. Genel seçimlerin erkene alınmasına yönelik gelişmeler de siyasi baskının piyasalar üzerinden kalkabileceği şeklinde yorumlandığı için borsaya doping etkisi yaptı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığına piyasalar ilk gün temkinli yaklaşmış bunun perde arkasında da gelecekte Gül ile birlikte 'türban' krizi yaşanıp yaşanmayacağına yönelik endişenin piyasalarda hâkim olması vardı. Ancak Gül'ün adaylığının yabancı yatırımcılar tarafından ikinci gün benimsenmesi piyasalarda 'bayram' havası yaşanmasını sağladı.