kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Irak'ta petrol kardeşliği!

Irak Ulusal Meclisi önümüzdeki hafta önemli bir sınav verecek. Üzerinde bir yıldır tartışılan "Petrol Yasa Tasarısı" nihayet Meclis'ten geçmeye hazırlanıyor. Bu yasa önemli! Irak Ulusal Meclisi, petrol yasa tasarısı üzerinde konsensüs sağladı. Demokrasi geleneği olmadığı gibi uzlaşma kültürü de olmayan Iraklı Sünni, Şii ve Kürtler, eğer bu yasayı kazasız belasız Meclis'ten geçirirse dünyaya ilk kez "uzlaşı mesajı" verecek!
Dünya, Irak'taki petrol kardeşliğini konuşacak!
Petrol kardeşliği deyip geçme!
Ortada paramparça bir ülke var. 2003'te ABD işgaliyle birlikte 1 milyon insan ölmüş, tükenmiş hayaller! Zengin petrol ve doğalgaz rezervine rağmen iş ve aş yok, her yerde bombalar patlıyor.
Ülkenin tek geliri ise petrolden sağlanıyor. Meclis petrol yasasını onaylarsa Irak'taki Sünni, Şii ve Kürtler petrol paylaşımını yapacak, her bölgenin petrolden alacağı pay belli olacak. Kuzey Irak Kürt Bölgesi'nin petrolden yüzde 22 pay alacağı söyleniyor.
Bu veri Türkiye açısından son derece stratejik. O yüzden tasarı, Türk askeri ve sivil kanadı tarafından yakından izleniyor. Bu yasa Kuzey Irak'ta iş yapan Türk şirketlerini de yakından ilgilendiriyor. Özellikle Kuzey Irak'ta Talabani ve Barzani Bölgesi'nde 5 yıldır petrol arayan ve çıkaran Çukurova Holding'e bağlı Genel Enerji ile Pet Holding açısından çok önemli. Çünkü yasanın çıkmasıyla birlikte bu iki Türk şirketi petrol ihracatçısı olacak. Tabii dünyanın dev petrol şirketleri de Kuzey Irak'tan pay almak için yarışıyor.
Kimler mi?
Başta ABD'nin dev petrol şirketi Conoco yer alıyor. Conoco'nun derdi kendisine bu konuda bir Türk partner bulmak. Hoş, Türkiye'nin yabancısı değil! Conoco, Türkiye'yi Koç Holding ile yaptığı başarısız ortaklık denemesiyle tanıdı. Arkasından Turcas ve Tabaş ile yola çıktı. Şimdi yeniden Türkiye'deki enerji ve lojistik şirketleriyle görüşme yapıyor. Hafife alınacak bir şirket değil, Rusya'dan ABD'ye uzanan bir küresel dev.
Kulislerde, "Conoco özellikle Barzani'ye ait petrol bölgesinde konuşlanmak istiyor. Bu bölgeyi iyi bilen şirketlerin kapısını çalıyor" diye yorum yapıyorlar. Hatırlatalım, Conoco, Kuveyt'in en büyük lojistik şirketi RAİTH ile de stratejik ortaklık yapmak için görüşmelerini sürdürüyor.
Peki, Conoco hangi şirketlerle görüşüyor? İncelenen yığınla şirket var. İsim yazmayacağım. Ama seçilip görüşülen şirket sayısı çok az. Diyorlar ki; "Conoco, Arıkanlı Holding ile stratejik ortaklık yapmak için ısrar ediyor!"
Doğrusu şaşırmadım. Niye mi? Çünkü Arıkanlı Holding, Kuzey Irak'a "Yurtiçi Kargo" ile çıkarma yapmaya hazırlanıyor. Üstelik sessiz sedasız Yurtiçi Kargo'nun yüzde 25'ini Fransa'nın dev lojistik şirketi GEOPOST'a sattı. Üstelik davul tokmakla duyuru yapılmadı.
Sonuçta, "İş bilenin kılıç kuşananın" derler.
Arıkanlı Holding'i kutlayalım.