kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
AYŞE TÜTER

Lezzet Güneşi

Meyveli ravioli
Malzemeler
*
2.5 su bardağı un
* 175 gr. tereyağı
* 1 çay kaşığı tuz
* 2 çorba kaşığı su (soğuk)
* 5 adet elma kurusu (ince kıyılmış)
* 1 çay bardağı kuru üzüm
* 1 çay bardağı ceviz (dövülmüş)
* 1 çorba kaşığı tarçın
* 1 tatlı kaşığı zencefil
* 1 adet yumurta (çırpılmış)
* 1 çay bardağı pudra şekeri
Tereyağını folyoya sarıp, derin dondurucuda 40-45 dakika dinlendirin. Un ve tuzu bir kaba eleyin. Tereyağını buzluktan çıkartıp, iri rendeleyin. Düz bir bıçakla bastırarak tereyağını una yedirin. Karışıma 2 çorba kaşığı soğuk su katıp, bıçakla karıştırın. Gerekirse su katın. İyice toplanmış bir hamur elde etmelisiniz, kullandığınız kabın kenarlarında un ve yağ kalmamalı. Hamuru streçe sarıp, buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Elma kurusu, üzüm, ceviz, tarçın, zencefil ve yumurtayı harmanlayın. Hamuru dikdörtgen şeklinde açın. Dikdörtgeni, bir parçası biraz daha büyük olacak şekilde ikiye kesin. Önce küçük parçayı 30x25 cm. ebatlarında açın ve fırın kağıdının üzerine yayın. Üzerine fırça ile yumurta sürüp, tatlı kaşığı ile aralıklı olarak meyve karışımından koyun. Diğer hamuru 35x30 cm. ebatlarında açıp, malzemeli hamurun üzerine yayın. Kenarlarını bastırarak kapatın. Hamuru kenarlarından hava almayacak şekilde sıkıca kapalı olarak kareler kesin. Üzerlerine pudraşekeri serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırının ızgara konumunda yaklaşık 10-15 dakika pişirerek pudra şekerini karamelize edin.

Yerelmalı kuskus
Malzemeler

* 500 gr. yerelması (kalın karpuz dilimi gibi doğranmış)
* 1 kahve fincanı zeytinyağı
* 1 adet havuç
* 1 su bardağı piliç suyu
* 1/2 paket kuskus
* 1/2 demet maydanoz
* Tuz
Isıtılmış yağda, yerelmaları ve havucu karıştırarak 5 dakika soteleyin. Kaynar piliç suyunu ilave edip, kısık ateşte 10 dakika pişirin. Kuskusu tuzlu bol suda arzu ettiğiniz kıvamda pişirip süzün ve yerelmalarına katıp, harmanlayın. Üzerine maydanoz serperek servis yapın.

Kepekli ekmek
Malzemeler
*
1.5 çorba kaşığı yaş maya
* 1 tatlı kaşığı esmer şeker
* 1/2 su bardağı su (ılık)
* 3.5 su bardağı kepekli buğday unu
* 30 gr. tereyağı
* 1 çay kaşığı tuz
Maya ve şekeri suda eritip, ılık bir yerde 10 dakika kabarana kadar dinlendirin. Unun ortasını açıp maya, tereyağı ve tuzu katıp yoğurun. Üzerini havluyla kapatıp, ılık bir yerde hamur iki katı kabarana kadar 1.5 saat dinlendirin. Kabaran hamuru, unlu bir yüzeyde, pürüzsüz ve elastik olana kadar yaklaşık 10 dakika yoğurun. 18 parçaya bölüp, her bir parçayı yuvarlayın. Hamurları yağlı kağıt üzerine birbirlerine yakın (pişerken hafif yapışmaları için) olarak dizin. Üzerlerini kapatıp, ılık bir yerde kabarmaları için tekrar 30 dakika daha dinlendirin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 20 dakika pişirin. Tereyağı ya da reçel ile servis yapın.