kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Uzayda ikinci dünya

20.5 ışık yılı uzaklıktaki 'Gliese 581 C,' tıpkı Dünya gibi bir yıldızın etrafında dönüyor. Su bulunduğu tahmin edilen 'Yeni Dünya'da bir yıl bizim zamanımızla 13 gün sürüyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
h
Uzayda ikinci dünya
İnsanoğlunun "Evrende yalnız mıyız" sorusunun cevabını arayan bilim adamları, Şili'de bulunan La Silla rasathanesinde "Harps" teleskopu ile yaptıkları gözlemde, Dünya'ya çok yakın ve benzer hayat koşullarına sahip bir gezegen bulunduğunu iddia etti. "Gliese 581" yıldızı, 20.5 ışık yılı (120 trilyon mil) ile dünyaya en yakın yıldızlardan. İddiaya göre "Gliese 581 C" diye anılan yeni gezegen, bu yıldızın etrafında dönüyor. Yarıçapı Dünya'dan bir buçuk kat büyük olan yeni gezegenin yerçekimi olan ve su bulunan bir yapıya sahip olduğu tahmin ediliyor. Gezegenin hangi maddelerden oluştuğu konusunda ise henüz net bir bilgi yok. Bilim adamları kaya olması ihtimali ile yüzeyinin tıpkı Dünya gibi kara ve okyanuslarla kaplı olabileceğini söyledi. Diğer ihtimal ise gezegenin enerji kaynağından uzak kısımlarının buz parçalarıyla kaplı olduğu. Atmosfer yapısının ise Dünya ile aynı olduğu belirtiliyor.

YAŞAM KANITI SIVI

Avrupalı uzay bilimciler, gezegende yaşam belirtisine dair en önemli bulgunun yüzey sıcaklığının tıpkı dünya gibi 0 ile 40 derece arasında değişmesini gösteriyor. Bu da yüzeyde sıvı bulunduğunu gösteriyor. Güneş sistemindeki gibi bu gezegen de "Gliese 581" yıldızının etrafında dönüyor. Yıldızdan altı milyon mil uzaklıktaki gezegenin dönüşü, 13 günde tamamlanıyor. Gezegenin etrafında döndüğü Gliese yıldızına olan bu mesafesi, Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığının 14'te birine tekabül ediyor. 2020 yılında en az bir uzay teleskopunun daha yakın gözlem için gezegenin yörüngesinde olacağını bildiren bilim adamları "Eğer atmosferinde oksijen ve metangazları bulunabilirse bu yaşam varlığına dair kanıtları daha da güçlendirir" dedi. Avrupa Uzay Ajansı'ndan bilim adamı Malcom Fridlund "Gliese 581 C'nin keşfi uzay çalışmaları için önemli bir dönüm noktasıdır" diye konuştu. İngiliz Open Üniversitesi astronomları geçtiğimiz günlerde Bristol kentinde düzenlenen Ulusal Astronomi Kongresi'nde Samanyolu'nda Dünya'ya benzeyebilecek bir milyar kadar gezegen olabileceğini saptadıklarını rapor etmişti.

GEZEGENİN YAKIN OLDUĞU YILDIZ: KIRMIZI CÜCE
Gliese yıldızı, Güneş'in üçte biri büyüklükte olan "kırmızı cüce" adlı yıldız türünden. Çok küçük kitleye sahip bu yıldızlar, yaşanabilir gezegen arayışında ilk bakılan noktaları oluşturuyor. Gliese 581 yıldızı, çok parlak olmamasından dolayı ancak iyi bir teleskopla görülebiliyor.
Haberin fotoğrafları