kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ESRA TÜZÜN

Apandisiti alınırken hasta karnı yarık tarifi veriyordu

Safra kesesi, mide, apandisit, fıtık, rahim, yemek borusu kanseri ve daha birçok ameliyatın hipnozla yapılmasını sağlayan Dr. Ali Özden: Genelde hastalar ameliyat sırasında sıkılmamak için şarkı söyler. Ama hastam sesi kötü diye şarkı söylemek istemezse ben de yemek tarifi isterim.
Her türlü ameliyatın narkoz yerine hipnozla uyanık halde yapılmasını sağlayan Dr. Ali Özden Öztürk, hipnoz yöntemiyle uyanık ameliyatı anlattı:

* Hipnoz, insanların konuşarak ameliyatını mı sağlar?
Evet; 1952 senesinden beri Türkiye'de Dr. İsmet Öztürk tarafından geliştirilen bilinçli hipnoz tekniği, uygun vakalarda ameliyat sırasında, ameliyata hazırlıkta ve ameliyat sonrasında kullanılabiliyor.

* Hangi ameliyatlar, hasta uyanıkken hipnozla yapılır?
Şu ana kadar kalp ve beyin ameliyatı dışında hepsi yapıldı. Safra kesesi, mide ameliyatları, apandisit, fıtık, rahim ameliyatları ve yemek borusu kanseri ameliyatlarını bu yöntemle yaptık. Ağrısız doğumda çok sık kullandık, bademcik için uyguladık.

* Hipnozlu ameliyat sonrası hastalar her şeyi hatırlar mı?
Hasta, ameliyat sırasında ameliyathanede olduğunun farkındadır ama ağrı duymaz. Korkmaz ve kendisini mutlu bir ortamda hisseder. Ama dokunulduğunun farkındadır. Hiçbir şikayeti yoktur. Sonra da herhangi bir rahatsızlık duymaz. Ameliyathane ortamını sonra da gayet hoş bir yerdeymiş gibi hatırlar. Ameliyat fobisi olsa bile insanların seslerinden, davranışlarından ve kılık kıyafetlerinden rahatsızlık duymaz.

MUHABBET EDERİZ

* Ameliyat sırasında hastalarla ne konuşuyorsunuz?
Onun hobi alanlarından konuşuruz. Yemek yapmayı çok seven biriyle yaptığı yemekleri konuşurum. Seyahat etmeyi isteyen birisiyle, gitmiş olduğu yerlerle ilgili hatıralarını konuşurum. İki dost nasıl muhabbet ederse onlardan bahsederiz. Karnıyarık tarifini bile verenler oldu.

* Cerrahlar bu yöntemi kabulleniyor mu?
Biliyorsunuz spinal anestezi ve epidural anestezi; hastanın uyanıkken ameliyat olmasını sağlar. Lokal anestezi de aynı şekildedir. Hasta ile doktor diyalog halindedir. Dolayısıyla doktorlar hastanın uyanık olmasına yabancı değiller. Hatta cerrah, hipnozlu hastasıyla konuşur, isterlerse birlikte şarkı bile söylerler. Ben de birlikte ameliyata girdiğim bütün hastalarımla şarkı söylerim. Mesela, 'Kapat Gözlerini Kimse Görmesin' diye mırıldanırız.

* Bugüne kadar kaç hastaya ameliyat sırasında hipnozla eşlik ettiniz?
Benim çalışmamda 8 tane ameliyatım var, bu rakam doğumlarla birlikte 150'yi bulur. Ama Dr. İsmet Öztürk'ün 250 ameliyatı var.

DAHA ÇABUK İYİLEŞİYOR

* Narkoz alan hastalara göre, hipnozla ameliyatın avantajları neler?
Bir kere ameliyata girerken çok rahat oluyorlar. Herhangi bir ön hazırlığa ihtiyaç olmuyor. Hastayı sakinleştirmeye gerek yok. Hasta mutluluk içinde ameliyata giriyor. Ameliyat sırasında hekimle koordinasyonu güzel oluyor. Ameliyat sonrasında ise iyileşme çok daha çabuk oluyor. Bağırsak hareketleri kaybolmuyor, hemen tuvalete çıkabiliyor. Narkozun yan etkileri hiç görülmüyor. Hastanede kalış süresi çok kısa oluyor. Ameliyat sonrasında yardımcı ilaç ya da ağrı kesici ilaç kullanımına ihtiyaç duyulmuyor. Ameliyat sırasında da, ameliyat sonrasında da acı duymuyor. Ameliyat sonrasında ağrı duymamasının doktor açısından yanıltıcı olmaması için otohipnozla kontrol ediliyor. Onun da özelliği şu; doktor muayene ederken doktorun dokunduğu yerlerde hasta ağrı hissini duyuyor. Hipnozla yapılan telkin, sadece verilen bölge için geçerli.

* Ameliyatta hasta hipnozun etkisiden çıkarsa ne olur?
Ben bugüne kadar böyle bir şey yaşamadım. Ama bu durumun olası riskine karşı anestezi tekniklerinin hepsi hazırdır. Epidural anestezi ile hasta nasıl genel anesteziye geçilirse, hipnoz uygulanırken de genel anesteziye geçilebilir. Damar yolu açıktır. Vereceğiniz bir ilaçla hastayı hemen genel anesteziye alabilirsiniz.

* Ameliyatta beklenmeyen bir komplikasyon olursa, hasta hipnozun etkisideyken bunun farkına varabilir mi?
Hasta, hekimle pek ilgilenmez. Hasta, spinal anestezide ne kadar fark ediyorsa o kadar fark edebilir.

* Siz ameliyat olsanız; narkoz eşliğinde mi yoksa hipnozla cerrahiyi mi tercih edersiniz?
Hipnozu tercih ederim. Ama ameliyat olmamayı isterim. Çünkü ameliyat; sağlıklı bir bedenden maalesef hayat şartları ya da çevre etkileri nedeniyle sahip olduğunuz bir organı kaybetmektir. Ameliyata neden olan hiçbir şeyi istemem.