kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
DEMİR SABANCI... Sahibi olduğu Sabancı Holding hisselerini satan Demir Sabancı 2000 yılından sonra geçen yıl da vergi rekortmeni oldu. 14.3 milyon YTL'lik gelir bildiriminde bulunan Sabancı, İstanbul'un da vergi rekortmeniydi.

Rekortmenliğe Sabancı 'Demir' attı

2006 yılında İstanbul'dan sonra Türkiye'nin de vergi rekortmeni Demir Sabancı oldu. 14 milyon 267.4 bin YTL'lik vergi tahakkuku ile ilk sırayı alan Sabancı'yı Aydın Doğan, Mustafa Rahmi Koç, Semahat Sevim Arsel izledi İstanbul ilk 100'e 82 rekortmen sokarak diğer şehirleri geride bıraktı. Ankara 9, İzmir 4 ve Bursa 2 rekortmen çıkardı. Üç büyük ilin beyan ettiği gelir yüzde 30 artarken, vergi tahakkuku yüzde 13.6 yükseldi ..
Gelir vergisi bildirimlerinin ardından, Türkiye'nin 2006 yılı gelir vergisi rekortmeni işadamı Demir Sabancı oldu. Sabancı'yı işadamı Aydın Doğan ve Koç Topluluğu'nun kurucusu Vehbi Koç'un kızı Semahat Sevim Arsel izledi. Demir Sabancı, 14 milyon 267.4 bin YTL vergi bildirimi ile ilk sırayı aldı. Maliye Bakanlığı 2006 vergilendirme dönemi gelir vergisi Türkiye geneli ilk 100 sıralamasını açıkladı. Bu beyannamelerde 14 milyar 618 milyon YTL gelir bildiriminde bulunuldu. Tahakkuk eden vergi de 3 milyar 706 milyon YTL olarak hesaplandı. Türkiye'nin en fazla gelir vergisi ödeyecek ilk 100 isminin çok büyük bölümü, kazanç türü olarak menkul sermaye iratlarını gösterdi. Toplam gayrimenkul sermaye iradına ilişkin gelir vergisi beyannameleri tutarı 4 milyar 168 milyon YTL olarak gerçekleşti. Bu tutar üzerinden de 973 milyon YTL gelir vergisi tahakkuk ettirildi.

LİSTEDE 17 İSİMSİZ VAR
İşadamı Demir Sabancı, İstanbul'dan sonra Türkiye'nin de gelir vergisi rekortmeni oldu. Sabancı Holding'teki hisselerinin önemli bir bölümünü satarak, kendi başına yeni alanlarda yatırımlara yönelen Demir Sabancı, tahakkuk ettirilen 14.3 milyon YTL'lik vergi ile Türkiye'nin vergi rekortmeni oldu. Suikaste kurban giden Özdemir Sabancı'nın oğlu Demir Sabancı, Sakıp Sabancı'nın ölümünün ardından gruptan ayrılarak hisselerinin önemli bölümünü sattı. Plastik sektörüne giren Demir Sabancı, Dixons Grup'la el sıkışarak teknomarket pazarına girdi. Demir Sabancı, 2006 yılı için 14.3 milyon YTL gelir vergisi tahakkuku ile önce İstanbul'un sonra da Türkiye'nin vergi rekortmeni oldu. Sabancı'nın 44.8 milyon YTL tutarında matrah bildirdiği kaydedildi. Sabancı, 2000'in vergilendirme döneminde de birinci olmuştu. Sabancı'yı 10.9 milyon YTL vergi ile işadamı Aydın Doğan izlerken Rahmi Koç, 6 milyon 900.4 bin YTL tutarındaki gelir vergisi ile 3'üncü oldu. Merhum işadamı Vehbi Koç'un kızı Semahat Sevim Arsel 6.5 milyon YTL ile dördüncü, İzzet Bayraktar 5.9 milyon YTL ile 5'inci, İbrahim Bodur 5.6 milyon YTL ile 6'ncı, borsacı İsmail Tarman 5 milyon YTL ile 8'inci ve Turgay Ciner 4.8 milyon YTL ile dokuzuncu sırada yer aldı. 7 ve 10'uncu sırada bulunan rekortmenler ise isminin açıklanmasını istemedi. Vergi şampiyonlarına ilişkin ilk 100'de yer alan 17 kişi ismini açıklamak istemedi.
Haberin fotoğrafları