kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Asım Can Gündüz, Taksim Gezi Parkı'nda elektro gitarıyla şov yaptı. Ukrayna'da bir gitar atölyesi bulunan Gündüz'ün, sahip olduğu tüm gitarlarının sapında besmele yazıyor.

Mustafa, Sezen ve Ercan tam bir şarkı tüccarı!

ASLI ÖRNEK - GÜNAYDIN
Bir dönemin ünlü gitaristi Asım Can Gündüz, suskunluğunu bozdu: Mustafa Sandal, Ercan Saatçi ve Sezen Aksu ticari işler yapıyor. Bence Barış Manço da ölmeden önce o istikamette gidiyordu. Bu beni çok üzüyor... Ben ne gündemde kalmayı ne de çok para kazanmayı istiyorum! ..
Herkes bir Asım Can Gündüz dinleyicisi olamaz! Dinleyicim olman için önce özgüvenin, ardından kulakları açık bir kalbin olmalı!

Bir dönemin ünlü gitaristi Asım Can Gündüz, medyayla olan 7 yıllık küskünlüğüne bu röportajla son verdi! Kilosu, sürekli gülen yüzü ve gitar çalışını kiminin çok sıcak bulduğu, kiminin de sinir olduğu Gündüz'le yaşadıklarını konuşmak için Taksim'de buluştuk. İlk olarak "Nerelerdeyiniz?" diye sorduk; meğer 7 senelik bu küskünlük sürecinde Marmaris'e yerleşmiş, hâlâ da orada yaşıyor. Bu süre içinde evlenip, ayrılmış ve şu an bu evlilikten 11 yaşında Kenan Evren Can Gündüz adında bir oğlu var. "Hayranlarımdan biri, benim kız arkadaşım olamaz ama bu başka" dediği 33 yaşındaki sevgilisini de çok seviyor. Aradan geçen zamanda biraz daha kilo alsa da, sağlığı ve keyfi son derece yerinde... Hatta onun keyfi ve bu röportajda söyledikleri birçok insanın uykusunu kaçıracak düzeyde...

* Neden 7 yıldır ortalarda yoktunuz? Çünkü iğrendim Türk medyasından... Siyaset yanlıştı. Biri sivrildiği zaman çok kızıyordu millet... Ben Power FM, Kiss FM'in kurucu üyesiydim, hepsinde yöneticilik yaptım. Türkiye'nin karanlık bir dönemden çıkışına şahit oldum. Gerginliği kırmaya çalıştım. Ben 81'den itibaren Türkiye'ye çok şeyler kazandırdım. 82 yılında TRT'de çıkıp, Atatürk için 'Paşam' adlı bir parça söyledim. Şivem bozuk diye, 8 sene TRT'ye çıkamadım. Yasağım 90'da kalktı.

TRT BENDEN RÜŞVET İSTEDİ

* Peki bunun sorumlusu kimlerdi? Bu sadece TRT için değil, bakanlık için de geçerli... Türkiye'deki o dönemin denetim kurullarının içinde solcusu da, sağcısı da, dindarı da vardı. Herkes kendi adamını koruyordu. Ama ben yurtdışından gelmiş, düzgün Türkçe konuşamayan, gönlü vatan sevgisiyle dolu temiz bir Türk çocuğuydum. Görüntüm fauldü onlara göre... Sonra benden rüşvet olarak 24 ayar Trabzon künyesi istediler. Vermediğim gibi bir de ağır konuştum insanlara... Buna rağmen ben TRT'ye çıkabildim. Çünkü o dönemde askeri bir işleyiş vardı.

* Peki sonra... İlk özel televizyonlar kurulmaya başladığında yeni bir reyting anlayışı geldi. Bizim milletimiz yenilik geldiği zaman kopya çeker, sulandırır ve orijinali yok eder, arakladığı belli olmasın diye... Yaptığım programlar bir numara oldukça meslektaşlarım kıskandı. Oysa ben hep insan yetiştirdim. Benim alt kadromdaki insanları söylesem... Şimdi hepsi üst kadrolarda...

* Kimler vardı alt kadronuzda? Mustafa Sandal benim çok emek verdiğim bir DJ'di. Mustafa, çok iyi bir tüccar oldu. Çok iyi bir esnaftır zaten o...

* Ne anlamda... Mustafa'yı severim ama durum bu... Ercan diye bir çocuk var, o da öyle... (Ercan Saatçi'yi kastediyor) Sezen Aksu da öyle... Bu isimler nabza göre şerbet veriyor, ticari parçalar yapıyorlar. Bence Barış Ağabey de (Manço) ölmeden önce o istikamette gidiyordu, üzülüyorum... Bu insanlardan çok daha iyi yapıtlar çıkabilir ama satış ağırlıklı düşünüyorlar. Türkiye'de başarı demek; gündemde kalmak demek ama benim öyle bir endişem yok! Ben ne gündemde kalmayı, ne de çok para kazanmayı istiyorum.

HARD ROCK'I BEN GETİRDİM!

* Rock müziğini Türkiye'ye ben getirdim gibi bir iddianız var mı? Benden önce rock vardı ama 'rak' değil 'rok'tu! Türkiye'de rok müzik diyorlar ya! Ben tam anlamıyla tepinen, çıldıran hard rock türünü Türkiye'ye getirdim. Benden önce yapılan rock, ya Anadolu rocktı ya da Anadolu poptu.

* 26 yaşında buraya geldiniz. Ara dönemde Amerika'ya gittiniz mi hiç? Bir kere gittim Amerika'ya. Şimdi gidip, geliyorum. Ama o gittiğimde "Bu ülkeden bir şey olmaz" deyip gitmiştim. Ondan sonra annemi babamı özledim ve döndüm. Çünkü onlara çok bağlıydım.

n Anneniz babanız şimdi nerede? İkisi de Türkiye'nin verdiği üzüntülerden dolayı vefat etti. Biz, yurtdışından getirdiğimiz paralarla araziler aldık. Hükümet eksik olmasın, hepsini istimlak etti. Babam, Adana'nın dürüstlüğüyle sevilen bir ticaret adamıydı. Korkusuzdu, ben de korkmam! İlk geldiğimde herkesten ileriydim. Ama buranın en büyüğü benim gibi barbarca tavırlar göstermedim.

BEN UKALALIK YAPMADIM!

* Böyle barbar tavırlar gösteren kişiler var mı? Varsa kimler? Türkiye'deki gitaristler sidik yarışı halinde... Onun için aralarında çalabilecek pek adam yok! Çalsalar da karşıdaki insanı ağlatıp güldüremiyorlar. Bu yürek işi... Türkiye'de çok insan benden faydalandı. İlk argo rap'i ben yaptım. Benden sonra geldi Vitamin... MFÖ'nün 'Ali Desidero'su da benden sonra çıktı. Ben Türkiye'nin ilham kaynağıydım. Yurtdışında bir şeyi ilk yapan ekmeği yiyor. Türkiye'de ilk yapan ise şimşekleri çekiyor. Ben ise her şeyi görüp, küçük yaşta Amerika'da ünlü olmuş biriyim.

* Kaç yaşında ünlü oldunuz? 21 yaşında... Çok iyi para kazanıyordum. Amerika'da iyi yerler gelmiştim.

* Peki niye geldiniz? Herkes bunu soruyor. İnan ki tahmin ettiğiniz gibi değil! Türkiye her konuda Amerika'dan çok daha iyi. Ben 45 sene kaldım Amerika'da. Ama burası farklı, burası benim memleketim.
Haberin fotoğrafları