kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ELVAN DEMİRKAN

'Secret' gerçekten bir anahtar mı?

Dünyada satış rekorları kıran 'The Secret'ın kitap ve filmini 2 ay önce sizlere bu köşeden duyurmuştum. Bu hafta Remzi Kitabevi, Pandora ve D&R'ın listelerinde 'Secret' ilk sırada yer alıyor. Tüm dünyada iyi veya kötü yoğun eleştiri alan ve çok tartışma yaratan bu kitap, 'İstediğiniz ilişkiye, olağanüstü bir servete sahip olmak ister misiniz? Ömrünüz boyunca hiç bolluk, bereket içinde yaşamak ister misiniz?' gibi sorulara çözüm getirdiği iddiası ile satış rekorları kırıyor.

YANLIŞ YORUMLANIYOR
Kitabın içeriğini oluşturan çekim yasasının büyük düşünürlerin öğretilerinde varolduğu kesin. Ancak bu öğretiler, günümüzde çoğu kişi tarafından kısa yoldan mutluluğu sağlayacak 'bir pazarlama fenomeni' haline getirilerek yanlış yorumlanıyor. Çekim yasası; 'Kendi enerjiniz neyse benzer enerjiyi çekiyorsunuz, ne düşünüyorsanız, istiyorsanız hayatınızı o oluşturuyor' olarak tanımlanıyor. O halde; bugün bankamda 10 milyon dolarım olmasını istesem sadece buna dikkatimi vererek bu paraya sahip olabilir miyim? Hiç sanmıyorum. George Clooney'nin bana tapan erkek arkadaşım olmasını istesem? Olasılığı hiç yok. Geçtiğimiz hafta dünyanın en saygın üniversitelerinden birisi olan Virginia Tech'de ruh sağlığı bozuk bir gencin zengin çocuklarına nefreti nedeni ile dershanelere ateş açmasıyla yaşamını yitiren 32 öğrenci, yanlış enerji dağıttıları için mi öldüler? Hayır, sadece yanlış zamanda yanlış yerde oldukları için... Yukarıdaki örneklere rağmen 'çekim yasası'nın bir anlamı var mı? Elbette. Ama imkansızı gerçekleştirdiği için değil. Sizin netleşmenizi sağladığı, istemediğiniz şeylerden, olmasını istediğiniz şeylere yönelmenizi sağlayacak süreci başlattığı için. Günlük yaşantınızda etrafınıza yaydığınız enerji, iyi veya kötü, benzer şekilde size geri geliyor. Bu ne demek? Hayat şartlarınızı her gün yaptığınız seçimlerle kendiniz oluşturuyorsunuz. Yani hayatınızı şimdi nasıl yaşadığınız, içinde bulunduğunuz ruh hali belirliyor. Hayatınızda yanlış giden şeylere konsantre olursanız, çıkış için enerjinizi ve görüş alanınızı da kısıtlıyorsunuz. Onun yerine enerjinizi olmasını istediğiniz şeylere yönlendirin. Ama bu da yeterli değil. İnsanlar tüm günlerini olmasını istedikleri şeyleri düşünerek geçiriyorlar ama istedikleri şeye ulaşmak için adım atmak, doğru adımı atmak zor geliyor. Yani sadece 'Kilo vermek istiyorum' veya 'Zengin olmak istiyorum' demek yeterli değil. Bunu destekleyen bir planınız ve disiplininizin de olması lazım. Nasıl yaşamak istediğinizi düşündüğünüz kadar, nasıl yaşadığınızı da fark edin. Aynı şeyleri tekrarlayarak, farklı sonuçlar beklemek bir işe yaramıyor. Eğer yaşantınızdan şikayet ediyorsanız ve değişime ihtiyacınız varsa, şu sorulara mutlaka dürüst cevaplar bulabilmelisiniz: Şimdiki hayatınızda neyi yanlış yapıyorsunuz da mutsuz olduğunuz şartlarda yaşamaya devam ediyorsunuz? Daha dengeli yaşayabilmek için hayatınızda neyi değiştirmeniz gerekiyor?

İSTEYİN VE MOTİVE OLUN
Mesela mutlu olma arayışını evlilik dışı ilişkilerle (yasak aşklarla) sürdürmekten vazgeçemiyorsanız, hata üstüne hata yaparsınız ve oluşturdugunuz kısır döngü ile sizi içten içe yiyen o huzursuzluk gittikçe devleşerek, izole olmanıza neden olur ve yaşamınızı katlanılamaz hale getirir. Bu bedele razı mısınız? Bu hayattan istediğinizi net olarak tanımlayabiliyorsanız ve gerçek bir motivasyonla duygusal yatırımınızı yaparsanız, o zaman bilinçli bir çaba ile değişimi sağlayabilirsiniz. Yani 'Secret'ı yanlış yorumlayanları dinleyip, öyle kestirmeden istediğinizi elde edebileceğinizi düşünmeyin.