kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Taçlı anemon / Bodrum

Anadolu çiçek kokuyor

Fatih Orbay'ın 20 yılda, binlerce kilometre yol aşarak çektiği fotoğraflardan oluşan Anadolu'nun Çiçekleri adlı kitap, doğaseverlerin Türkiye'nin doğal bitkilerine ilgisini artıracak bir eser..
Türkiye, bitki çeşitliliği açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri... Yaklaşık 3 bini endemik (nadir tür) olmak üzere 10 bin 765 çeşit çiçekli bitki ve eğrelti türüne sahibiz. Türkiye'nin çiçekleri listesine sürekli yeni keşfedilen bir tür ekleniyor. Yıllardır hazırladığı belgesellerle Türkiye'nin biyoçeşitliliğini yansıtan Fatih Orbay da bu kez Anadolu'nun Çiçekleri adlı kitapla, ülkemizin gösterişli yabani çiçeklerini ayrıntılı bir şekilde tanıtıyor. Fotoğrafları doğal ortamlarında çekilen bu bitkilerin adları, uzmanlarca da doğrulanmış. Kitabın danışmanlığını Doğal Hayatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Neriman Özhatay ile Prof. Dr. Adil Güner üstlenmiş.

15 BİN DİADAN SEÇİLDİ
Fatih Orbay, Türkiye çiçeklerinin çok kısa botanik bilgilerinin yanı sıra görsel çekiciliğine de ağırlık verilen ve büyük boy 306 fotoğrafın yer aldığı kitabın hazırlık aşamasını şöyle anlatıyor: "Kitabın fotoğrafları, 20 yıllık çalışmanın ürünü olan ve yaklaşık 15 bin diadan oluşan bir arşivden seçildi. Fotoğrafların seçimi yapılırken nadir ve görsel çekiciliği olan türlere öncelik verildi. Bu sıradışı arşivin oluşturulabilmesi için özellikle son 10 yılda özel dört çeker bir motorvan ile her yıl ortalama 50-60 bin km. yol kat edildi. Türkiye'nin her bölgesine, ulaşılması güç yerlerine gidildi. Bu kitapla Anadolu'nun çiçeklerini tanıtmayı, bu konudaki bilgi açığını kapatmayı ve bu ülkenin birbirinden güzel, zarif çiçeklerinin renkleriyle, biçimleriyle söylediklerine tercüman olmayı amaçladım."
Haberin fotoğrafları