kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Şoför Nebahat değme erkeklere taş çıkartacak ustalıkta kullandığı otomobilinde en sık, Beyoğlu’nun ‘ötekileri’ni travestileri, transeksüelleri, gayleri ve hayat kadınlarını ağırlıyor.

Şoför Nebahat Abla, bin arabana gazla...

MÜJGÂN HALİS
Pera Palas Oteli'nin hemen yanı başındaki Pera Taksi Durağı'na hızlı adımlarla yanaşan saçları röfleli kadın, uzaktan bakınları ilk başta "Acele işi var, taksiye binecek," diye düşündürüyor. Ama onun yanaştığı kapı, yolcu kapısı değil, şoför mahalli. Tanıdık hareketlerle direksiyona geçen kadının adı Nebahat Koçtemiz, nam-ı diğer adıyla Şoför Nebahat. Sezer Sezin'li, Belgin Doruk'lu Şoför Nebahat filminden esinlenerek almamış ismini, adı gerçekten de Nebahat. Ojeli tırnakları, hafif de olsa makyajı ve ihmal etmediği saç boyasıyla kadın gibi bir kadın Şoför Nebahat. Taksisinde, müşterisi özel bir şey istemediği zaman Julio Iglesias, Tina Turner, Louis Armstrong dinleyen farklı bir kadın hem de.

ARABASININ DOKTORU

Uzun yıllar mağaza yöneticiliği yaptıktan sonra, ekmek parası için bu kez taksi şoförlüğüne başlamış, hem de 50'sinde. Oğlundan sonra en çok sevdiği şeyiyle, 'Sarıkızı'yla dört yıldır İstanbul kazan, o kepçe. Çocukluğundan beri otomobillerle haşır neşir: "Babamın kırık dökük bir Opel'i vardı, hafta sonları arabayı birlikte elden geçirirdik. Babam arabanın altını ziftlerken, ben de girerdim arabanın altına." Şoför Nebahat, uzun yıllar direksiyon öğretmenliği yapmış, Kocaeli'nde test sürüşlerine katılmış, ünlü yarışçılardan ileri sürüş tekniği dersleri almış, iki sertifikası da oradan. Hayatı boyunca hiç arabasız kalmamış, ilk arabası da evlendiği zaman eşinin kendisine aldığı Volkswagen. Kocasına araba sürmeyi de hamileyken yine kendisi öğretmiş, daha sonra oğluna, kardeşine ve bir sürü tanıdığa öğrettiği gibi. Daha sonra Renault, Fiat Doğan, Toyota, Opel Vectra, Volkswagen Polo otomobilleri olmuş, sonuncu göz ağrısı ise bir Opel Corsa. Erkeklerin izleniminin aksine, arabasının lastiğini de değiştiriyor, tamirini de yapıyor: "Arabamın bir yerine bir şey olduğu zaman hemen hissederim, elektrik akımında mı problem var, enjeksiyonda mı tıkanıklık var anlarım. Sol akstan gelen sesin anlamını, amörtisörde problem olduğunu bilirim." Pera Taksi Durağı onun gelmesinden sonra yepyeni bir yüze kavuşmuş. Şoförler 'lütfen' demeyi, bakımlı olmayı öğrenmiş, şimdi Beyoğlu'nun en gözde duraklarından biri burası. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da bunu fark etmiş olmalı ki, Pera Taksi'ye Beyoğlu'ndaki bütün taksi duraklarını kooperatifleştirme görevini vermiş. Şoförlerini İngilizce ve diksiyon kursuna gönderen Pera Taksi'nin saygılı, dürüst ve temiz hizmet verdiğini anlatıyor Şoför Nebahat: "Duraktaki herkesin ablasıyım. Onları olumluya, güzele yönlendirmeye çalışıyorum. Bostancı'dan, Pendik'ten, Kurtköy'den durağımızı arayıp araç yönlendirmemizi istiyorlar, bu çok gurur verici bir şey. Telsizde konuşma adabı bile değişti."