kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Cumhuriyet Mitingi'nden notlar...
Yeni Haber
Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Ankara Tandoğan'da düzenlenen ve yoğun katılım yaşanan "Cumhuriyet'e Sahip Çık" mitingi çarpıcı konuşmalara sahne oldu.

ATATÜRKÇÜLER BİR KEZ DAHA TARİH YAZDI

Ankara Üniversitesi (AÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Alpaslan Işıklı, mitingte yaptığı konuşmada, ''Atatürkçüler'in bugün bir kez daha tarih yazdığını'' söyledi.

''Bugün karşı karşıya bulunduğumuz sorun bir kişinin cumhurbaşkanı olması ya da olmaması sorununun boyutlarını kat kat aşmaktadır'' diyen Işıklı, sorunun sadece Türkiye ile sınırlı olmadığını dile getirdi.
Işıklı, küreselleşmenin, yoksullara, mazlum milletlere karşı yeni bir
''haçlı seferi'' olduğunu savundu.

Bugün, ''Ilımlı İslam'' diye bir tanım gündeme getirildiğini kaydeden
Işıklı, ''Ilımlı İslamın geleneksel gerici akımlardan farkı nerede? Bunlar
emperyalizme teslim olmuş İslamdır'' dedi.

Yaptığı konuşmada ''darbe'' iddialarına da değinen Alpaslan Işıklı, ''Asıl
darbeci kendileridir. Anayasayı, hukuku tanımayacaklarını açıkça ilan ettiler.

Oysa Anayasa, Cumhurbaşkanı bir avuç grubun temsilcisi olamaz diyor.
Cumhurbaşkanı olacak kişi tüm vatandaşları kucaklamalı diyor'' diye konuştu.

ADD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nur Serter de televizyon haberlerinde, ''mitinge katılanların en az 1 milyon olduğunun söylendiğini'' bildirdi.

Serter, bugün Türkiye'nin sesinin Tandoğan Meydanı'ndan yükseldiğini,
Türkiye'nin hem Cumhuriyeti'ne hem demokrasisine sahip çıktığını ifade ederek, ''Türkiye'nin, demokrasiyi araç olarak görenlere, peşmerge kamplarında ittifak arayanlara 'Dur' dediğini'' kaydetti.

Ulusalcı, milliyetçi, Atatürkçü, vatansever olduklarını dile getiren Serter,
''Türkiye'nin aydınlık geleceği, vatanın gerçek evlatları olduklarını ve Ata'nın izinden dimdik yürüdüklerini'' söyledi.

Kavga değil, uzlaşma istediklerini ifade eden Serter, ''Türkiye'yi,
Türkiye'den yöneten bir Cumhurbaşkanı istiyoruz. Emperyalizme boyun eğmeyen, AB politikalarına ülkeyi kurban etmeyen bir Cumhurbaşkanı istiyoruz. Biz, tam bağımsızlıktan ödün vermeyen, ulus devlete sahip çıkan bir Cumhurbaşkanı istiyoruz'' diye konuştu.

TUNCAY ÖZKAN: ANKARA'YI SAHİPSİZ BIRAKMAK YOKTUR

Gazeteci Tuncay Özkan da Ankara'yı, Mustafa Kemal'in başkentini sahipsiz bırakmayacaklarını kaydederek, ''Gün bugündür, bundan sonra Ankara'yı sahipsiz bırakmak yoktur'' dedi.


Prof.Dr. Birgül Ayman Gürel mitingde yaptığı konuşmada, "Türkiye sömürgeleştiriliyorsa, eyaletleştiriliyorsa, eğer Türkiye parçalanmak isteniyorsa Kemalist ordu konuşacak" dedi. Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Gürel, cumhurbaşkanlığı seçimine de değinerek şunları söyledi:

ŞERİAT YANLILARINDAN CUMHURBAŞKANI OLMAZ

"Çankaya meşruiyeti olmayan güçlere gayri meşru açılmaya çalışılıyor. Politikaları iflas etmiş, başarısız bir başbakan Çankaya'ya çıkmaya çalışıyor. Halkına karşı sevgisi olmayandan cumhurbaşkanı olmaz. Dış dünyanın desteği ile ayakta durandan cumhurbaşkanı olmaz. Gizli gündemi olanlardan cumhurbaşkanı olmaz. Şeriat yanlılarından cumhurbaşkanı olmaz. Her ne olursa olsun Çankaya laiktir, laik kalacak."

PROF. IŞIKLI ERDOĞAN'IN ATTAN DÜŞMESİNE GÖNDERME YAPTI

Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Genel Başkanı Prof.Dr. Alparslan Işıklı da konuşmasında isim vermeden Başbakan'a yüklendi.

Sorunun bir kişinin cumhurbaşkanı olup olmaması sorununu kat kat aştığını kaydeden Prof. Işıklı, küreselleşmenin Türkiye'yi hedef seçtiğini savundu.

"Bir tanesi 'minareler süngümüz' diye çıktı. Irak'ta yıkılmamış minare kalmadı" diyen Işıklı, "O minareleri yıkanların planlarının eş başkanı olduğunu sıkılmadan ilan ediyor" diye konuştu.

Ilımlı İslam söylemini eleştiren ve "Ilımlı İslam ne demek gerici akımlardan farkı ne? Bunlar emperyalizme teslim olmuş İslamdır, Yani Müslümanlık değildir bunların ki" şeklinde konuştu.

Miting dolayısıyla kendilerine darbe suçlaması yapıldığını kaydeden Işıklı, "asıl darbeci kendileri" derken, cumhurbaşkanlığı ve 367 tartışmaları konusunda şöyle dedi:

"Anayasa, bir avuç grubun temsilcisi olamaz, tüm yurttaşları kuçaklamalı diyor. Toplantı nisabı şöyle olmalıdır diyor. Saygın hukukçular, rektörler bunu hatırlatıyor. Beyefendi sayını unutuyor. Neredeyse rektörlere de ananızı alın gidin diyecek. Hukuka saygıları yok. Hukuk diyor ki, hüküm giymiş, olan sabıkalı olan milletvekili, başbakan, cumhurbaşkanı da olamaz diyor. Onlar milletvekili, başbakan olduk, cumhurbaşkanı da oluruz diyorlar. Finali oynama heyecanı içinde kendilerini kaybetmişler. Bu işi futbol maçı zannediyorlar. At yarışında başlarına ne geldi, ondan ders çıkarmadılar. Şimdi futbolda da kendilerini bekleyenin ne olduğunu göremiyorlar. Milletvekilliğini de, başbakanlığı da kaybedebilirler. Hukuk bunu emrediyor. Ama onlar bu heyecanla kendilerini kaybetmişler."

AJANSLAR