kapat
   
10 Eylül 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
TMO fındık alımına yarın başlıyor
Fındık alımı için 150 milyon dolar hazır
TMO fındık alımına yarın başlıyor
Tarımda 10 bin kişiye istihdam imkanı

TMO fındık alımına yarın başlıyor

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), ''8 milyon kişinin ekmeğini ilgilendirdiği'' belirtilen fındık alımlarına yarın başlıyor.

Yarın başlayacak alım kampanyası ile TMO, AB'ye uyum sürecinde, ''müdahale kuruluşu'' olma yolunda, faaliyet alanını, hububat, haşhaş, mercimek ve pirinçten sonra fındık ile genişletmiş olacak.

Irak pazarının kapandığı dönemde patates ihracatının durması nedeniyle, TMO'nun patates alması da gündeme gelmiş, açıklama yapılmasına rağmen fiili alım olmamıştı.

TMO'nun fındık alımı, rekolteye bağlı olarak fındık fiyatlarının daha da aşağı inmemesi açısından önem taşıyor. Bu nedenle, Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker ve TMO yetkilileri ''müdahale alımı'' yaptıklarını, ''TMO'nun piyasadaki aktörlerden biri olacağını'' sürekli vurguluyorlar. Yani ürün fazlalığı piyasadan çekilerek ve ödemeler açısından üretici mağdur edilmeyerek, fiyatların daha da aşağı düşmesi engellenmiş olacak.

Bu
yıl fındık rekoltesinin 700 bin tonun üzerinde olacağı, ancak kuraklık nedeniyle randımanın düştüğü belirtiliyor. Randımanın düşüklüğü, üreticinin eline geçecek fiyatı da düşürüyor.

Giresun kalite 50 randımanlı fındık için belirlenen 4 YTL'lik fiyat ile üreticinin eline, yüzde 5,1'lik kesinti nedeniyle 3,8 YTL para geçecek. Her bir birimlik randıman artışında fiyat 10 YKr artacak. Parite, levant kalite fındık için 0,95, sivri fındık için de 0,92 olarak belirlendi. Buna göre, levant fındığın kg fiyatı 3,8 YTL, sivri fındığın kg fiyatı 3,68 YTL olacak ve bu fiyatlardan yüzde 5,1 kesinti yapılacak.

TMO alımlar için 50 merkez belirledi. Bu merkezlerde kurulan çadırlarda randıman ve nem ölçümleri yapılarak, fındık alınacak. Ancak Giresun kalite 50 randıman fındık için açıklanan 4 YTL'lik fiyatın düşük bulunması nedeniyle, üreticilerin TMO'ya ne kadar fındık getireceği merak ediliyor. Yetkililer, ''alımlar için çiftçiye en iyi hizmeti vereceklerini, ikramlarda bulunacaklarını'' ifade etmelerine karşın, sadece Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) üye çiftçilerden alım yapılacak olması, TMO'ya gelecek üretici sayısını da sınırlandırıyor. Karadeniz'de fındık üreten çiftçilerin yüzde 40'ının ÇKS'ye kayıtlı olmadığı ifade ediliyor.

Diğer taraftan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) de üreticileri ihtiyaçlarının üzerinde fındık satmamaları, piyasaya arzı sınırlandırmaları
konusunda uyarıyor. TZOB ayrıca, TMO'nun alacağı ürünü 1 yıl satmamasını da istiyor.

TMO'nun fındık alım operasyonunun maliyetinin, ürün bedelleri hariç 10 milyon YTL olduğu belirtiliyor. FİSKOBİRLİK, depolarını kiralamak için kg başına yıllık 50 YKr+KDV ücret talep ederken, TMO, özel sektörden 10 YKr kg/yıl'dan daha düşük fiyatla depo kiraladı.

Ofis'in fındık alımındaki operasyon masrafının, alım
personelinin ücreti, kiralamalar, nem ve randıman ölçüm cihazları dahil 10 milyon YTL civarında olduğu belirtiliyor.

Ofis, alım merkezlerinde görevlendirmek üzere 185 personelini eğitirken, ayrıca 50 civarında eksperden hizmet alımı yapıyor. FİSKOBİRLİK ile depoların, personelin ve ekipmanların kullanımı konusundaki görüşmelerde anlaşma sağlanmaması üzerine, TMO, ürün depolamada kullanmak üzere 500 bin adet, 80-90 kg ürün konulabilen jüt çuval aldı.

FİSKOBİRLİK, görüşmeler sırasında, TMO'ya ''alım fiyatının 5 YTL'nin üzerinde açıklanması halinde alım hizmetlerini ücretsiz yapabileceğini ve depolarını ücretsiz kullandırabileceği'' veya düşük alım fiyatı açıklanması
halinde ise ''depoların yıllık 50 YKr/kg'den kiralanabileceği'' yönünde öneriler sunmuştu.

TMO, FİSKOBİRLİK'in istediği kira ücretini yüksek bulurken, Sagra dahil özel sektörden 10-13 YKr kg/yıl üzerinden depo kiraladığını açıklamıştı.Toplam 100 bin tonluk depo ayarlandığını açıklayan Ofis yetkilileri, finansman sorunu da bulunmadığını, 150 milyon dolarlık kredi sağlandığını, gerekirse kredi tutarının 400 milyon dolara çıkarılabilceğini ifade ediyorlar.

Alımın finansmanı için varlığa dayalı kredi sistemi ile (fındık teminat gösterilerek) Hazine garantisi olmadan kredi alındığı için, alımların Hazineye herhangi bir yükünün olmadığını belirtiliyor.

Bu nedenle Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ''Bu işin Hazine ile IMF ile hiç bir alakası yok'' ifadesini kullanıyor.

Verilen bilgiye göre, TMO, yarından itibaren, randevu vermek suretiyle alım işlemleri yapacak. ÇKS Belgesi sahibi çiftçilerden yapılacak alımlarda, çiftçi ve alım miktarı açısından limit uygulanmayacak. Ürün bedelleri, yarısı peşin olmak üzere 15 gün içinde ve doğrudan üreticilerin anlaşma sağlanan 5 bankada, Ziraat Banası, Halk Bankası, Akbank, Garanti Bankası ve Oyakbank'ta açtıracakları hesaplarına aktarılacak. Para aktırıldıktan sonra da üreticilerin cep telefonlarına mesaj geçilecek. Belirli merkezlerde emanet usulü ile de alım yapılacak ve emanete bırakılan ürün için depolar ücretsiz kullandırılacak. Ayrıca üreticiye ürün bedelinin yüzde 25'ine kadar avans verilebilecek.

TMO ayrıca, fındık üreticilerinin sorularına yanıt vermek üzere, 6 hatlı ''Alo Fındık'' hattı kurdu. Üreticiler, ''0312,4163410'' numaralı hattan
ilgililere ulaşabilecek.

Ofis, alacağı fındığı ticari şartlarda değerlendirmeyi, ihrac etmeyi öngörüyor. Okullara veya askeri birliklere dağıtılması şu anda gündemde değil.

hatta TMO'unun bu faaliyetten kar edeceği de açıklanıyor.
TMO'nun fındık alım miktarının, FİSKOBİRLİK'in son 10 yılda yaptığı alımlara paralel, rekoltenin yüzde 10'u düzeyinde (70 bin ton) kalması bekleniyor. Ancak, Ofis, alım miktarı ve alım dönemi konusunda herhangi bir sınır koymadı. Alımların Aralık sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 'Öldürme yetkisi alarak geldim'
 Coca-Cola Kabil'de fabrika açtı
 Şişecam'ın Ruscam-Ufa tesisleri açıldı
 Hazine bu hafta 3 ihale birden düzenleyecek
 IMF: Kredilerde frene basın!
 Bakan Unakıtan söz verdi yatırım indirimi geliyor
 ATO işlem ücretlerine isyan etti, BDDK'ya gitti
 Maliye'den bilişime Ar-Ge teşviği geliyor
 Cimbom birleşmeyi askıya aldı
 Türkler H&M'e karşı hazırlıklı
 "Gözlüklerin %90'ı çekik gözlü"
 YKB'de Leylek uçtu, Koç geldi
 Tariş'te Gökbel'e suç duyurusu
 Kadınlara CeBIT modası
 Dördüncü büyük banka olacak
 THY'de rekabetle gelen kâr patlaması
 Bancroft'a Garanti'den 63.1 milyon Euro kredi
 Tüzmen işadamları ile ABD çıkarması yapıyor
 'İstanbul'un sorununa Anadolu çözüm olur'
 Fuarlar Türk modasını Ukrayna'ya taşıdı
 Motorine 4 kuruşluk indirim
 Bosch Car Service'e 2 milyon Euro
 Ödemelere imzanızı cepten atın
 Otomobilde dikkatli konuşun!
NURAN YILDIZ
Yılmaz-Mumcu ve kötü bir senaryo
Okuduk. Mesut Yılmaz...
ŞÜKRÜ BİNAY
Mortgage ile ilgili merak edilenler
Yeni yasama yılının...
Aşkını yaşatmak için karaciğerini bağışladı
Akut karaciğer yetmezliği teşhisiyle hastaneye kaldırılan Yeliz...
İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Aga vefat etti
Batı Trakya Türk Azınlığı tarafından seçilmiş İskeçe Müftüsü...
En 'ağa' cemaat!
En 'ağa' cemaat!
İsmailağa Cemaati hakkındaki suç duyuruları gibi Emniyet'in 2000...
Öldürülen Bayram Öztürk'ün evine taziye ziyaretine gittik
Öldürülen Bayram Öztürk'ün evine taziye ziyaretine gittik
Evin kapısını Öztürk'ün kızı açtı. Yaptığımız konuşma kısa ve netti:...
IMKB
E: 37.372 D:% -0,23
DOLAR
S: 1,477 D:% 0,034
EURO
S: 1,875 D:% -0,133
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu